Már kétórás foglalkoztatás után is igényelhető a bértámogatás

Fotó Getty Images

György László bejelentése, reakciók

A kamarák, az érdekképviseletek és a kormány egyetért abban, hogy a munkahelyvédelmi bértámogatás kiterjesztése alkalmas a munkahelyek megőrzésére – jelentette be az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfői sajtótájékoztatóján a gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkár. György László ismertette: egyszerűsödik a munkahelyvédelmi bértámogatás igénylése, és bővül a kedvezményezettek köre. A változások közül kiemelte, hogy a támogatás napi 2 órás foglalkoztatás után is igénybe vehető lesz. A vállalkozások ezenfelül mindössze 0,1 százalékos kamattal, 9 havi bérre, 2 éves futamidejű, munkahelymegtartó hitelt is kérhetnek. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) elnöke az eseményen hatékonynak nevezte a kormányzati intézkedéseket, de hangsúlyozta, hogy a válság a munkaadóktól és a munkavállalóktól is erőfeszítéseket követel. Parragh László a bejelentett változásokon felül üdvözölte, hogy a Széchenyi-kártya munkahelymegőrzési és fejlesztési elemekkel bővül, és azt is, hogy folytatódnak az egyeztetések a kormánnyal.

Perlusz László, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára a Magyar Nemzetnek nyilatkozva üdvözölte a módosításokat, ugyanakkor a munkáltatói képviselet továbbra is azt kéri a kormánytól, terjessze ki a veszélyhelyzet idején azoknak a munkaadóknak a körét, amelyek járulékmentességet kapnak a munkabérek után. A Népszava úgy tudja: abban nem lesz változás, hogy a kiesett munkaidőre járó bér 70 százalékát vállalja át az állam, és a plafon is marad a minimálbér duplája. Kordás László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség elnöke a lapnak úgy nyilatkozott, hogy a módosítások főként a munkaadók igényeit követik. Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének alelnöke ugyanakkor örült annak, hogy a kormány számos javaslatukat figyelembe vette, mert így jóval több cég tudja majd igénybe venni a bérkiegészítést, és számos munkahelyet tudnak megmenteni.

Egyéb nyilatkozatok a kormányzati gazdaságvédelmi intézkedések kapcsán

Javaslatcsomagot         dolgozott      ki     a      fürdőágazat      koronavírus-járványt      követő      újraindításához      a

Magyar Fürdőszövetség, amelyet a gazdaságvédelmi akciótervhez kapcsolódva eljuttattak a Magyar Turisztikai Ügynökségnek, és az Innovációs és Technológiai Minisztériumnak, valamint Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszternek.

A DK arra szólította fel a kormányt, hogy ne kiegészítse a két héttel korábban bejelentett gazdaság- és munkahelyvédelmi csomagot, hanem alkosson helyette újat. Molnár Csaba, a párt ügyvezető alelnöke sajtótájékoztatóján felszólította a kormányt, hogy fizesse ki a bajba került vállalkozások bérköltségeinek jelentős részét, és adjon keresetpótló támogatást azoknak, akik elveszítették, vagy most fogják elveszíteni az állásukat.

A koronavírus-járvány miatt egyre nehezebb pénzügyi helyzetbe kerülő kis- és közepes vállalkozások újabb adóügyi könnyítést kapnak, a Pénzügyminisztérium ugyanis arra kéri az adóhivatalt, hogy segítse a cégek likviditását azzal, hogy a visszajáró áfát rövidebb idő alatt utalja ki. Az intézkedés már a hétfőn benyújtott áfabevallásokban visszakért összegre is érvényes – tudatta Izer Norbert adóügyekért felelős államtitkár.

MTI, MAGYARNEMZET.HU, NÉPSZAVA