Már használhatók az új gyalogos-átkelőhelyek Pápán

Az egyik korszerűen kiépített gyalog-átkelő hely Pápán. - A kép forrása: papa.hu

Már használatba vehették a közlekedők a város különböző pontján kialakított öt zebrát – közölte hírportálunkkal Molnár István, városfejlesztési osztályvezető.

Az önkormányzat 500 millió forintot nyert el a TOP vonatkozó pályázatán a Fenntartható közlekedésfejlesztés Pápán című projektjével, melynek részeként a városban hat helyen gyalogos-átkelőhely készült. Zebra épült a Batthyány-Sárkány utca csomópontjában, az Erkel-Munkás utca kereszteződésében, a Gyimóti-Dózsa utca találkozásánál, a Nagyváradi-Ötödik utca sarkán, valamint Tapolcafőn, a falu elején és Borsosgyőrön a kultúrháznál (ez utóbbi még nem készült el teljesen). -A zebrákat a városon átvezető főutakra és a városi gyűjtőutakra terveztük, ezek rendkívül nagy gépjárműforgalmat bonyolítanak le és jelentős a gyalogos közlekedés is. A forgalmi szempontokat és a megszokott gyalogos közlekedési irányokat vettük figyelembe a tervezésnél – közölte az osztályvezető. A kivitelezők mindenütt megépítették a zebrát és a járdát összekötő csatlakozást, felfestették az útburkolati jeleket, az előírásoknak megfelelően kirakták a táblákat és kialakították a közvilágítást az átkelő láthatóságának biztosítására. A hat zebra közül ötöt már használhatnak a gyalogosok, de a kivitelezői munka még nem ért véget. -Az átkelők kivitelezésének vége a télbe csúszott, hideg idő van, ezért a kivitelezővel úgy állapodtunk meg, hogy ideiglenes felfestést kapnak a zebrák. Ez látszik is, hiszen a só miatt már kopik. Amint az időjárás lehetővé teszi, végleges, tartós jelből elkészül a felfestés és áprilisban még egyszer áttekintjük a helyszíneket, akkor vesszük át véglegesen a munkát – emelte ki. Dr. Vörös Ibolya, a belváros egyik önkormányzati képviselőjének választókerületében két helyen is épült zebra – az Erkel utcán és a Batthyány utcában -, és mint mondta, mindkettő régi lakossági igényt elégített ki. Az Erkel utcán főként az iskolai gyalogosforgalom és a környéken élők biztonságát szolgálja, a Batthyányi utcán pedig a belvárost érintő közlekedés vált biztonságosabbá. Arról is szólt, amikor a város összeállította a pályázatot, sok szempontot mérlegelt, köztük a megváltozott közlekedési irányokat, a forgalmi súlypontok áthelyezését, a lakosság igényeit, ugyanakkor az érintett utak fenntartóival is együtt kellett működni. Tapolcafőn már van két gyalogos-átkelőhely, a 83-as számú főúton, a falu elején megépített azonban nagyon régi igénye volt az itt élőknek. A zebrát az autóbuszmegálló mellett alakították ki, ez az a buszmegálló, melyet a legtöbben használnak, közük nagyon sok gyermek is.
-A 83-as út gépjárműforgalma rendkívül nagy, sokszor okozott gondot az átkelés az úttesten. Ezzel a gyalogos-átkelővel lényegesen biztonságosabb közlekedési feltételeket nyújtunk a gyalogosoknak – mondta Zsegraics Gyula a település önkormányzati képviselője. Hozzátette, már eddig is több közlekedésbiztonságot szolgáló infrastrukturális elem készült Tapolcafőn, így a két forgalomlassító sziget, az úttesttől elválasztott kerékpárút, a két zebra, valamint a fix és mobil sebességellenőrző pont. A mostani beruházás egy újabb lépés a veszélyhelyzetek csökkentésére. A közlekedésfejlesztési projekt keretében további infrastrukturális elemek is épülnek a városban: lámpás kereszteződést alakítanak ki a Somlai-Bocsor-Erkel utcai csomópontban, amihez szintén készülnek majd zebrák, kerékpárutat építenek a Bázisreptérhez vezető út mellett, kerékpársávot alakítanak ki a Vaszari úttól a belváros felé, felújítják a Győri úti kerékpárutat, forgalomlassító településkapukat létesítenek Borsosgyőrön és a Somlai úton, továbbá körforgalmat alakítanak ki a Téglagyári-Várkert-Győri úti csomópontban. Ez utóbbi helyszínen már láthatók a munkavégzés jelei, az előkészítés keretében közműcserék zajlanak.

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a Polgári Kisgazdák Veszprém Megyei és Pápai Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

Papp Tamás, a Kisgazda Polgári Egyesület Országos Elnökségének és a Veszprém Megyei Közgyűlésnek a tagja, a Veszprém Megyei Értéktár Bizottság elnöke, a Polgári Kisgazdák Veszprém Megyei és Pápai Szervezetének az elnöke: Pápa és környéke, ha sok kis lépéssel és következetes munkával, de folyamatosan fejlődik. A negyedik Orbán-kormány, a korábbi kormányzati ciklusokhoz hasonlóan, folyamatosan olyan gazdasági környezetet teremt Magyarországon, amely lehetővé teszi a vidéki kisvárosok lépésről-lépésre történő, de állandóan folyó fejlesztését. Ez a pozitív folyamatot nem lenne szabad megtörni egy ránk szabadított migrációs hullámmal, olyannal, vagy nagyobbal, mint amit már 2015-ben átéltünk. A Pápán élő emberek értekében, és az általuk sok-sok munkával elért eredmények megőrzése érdekében is, 2019. május 26-án vasárnap felelős döntést kell hoznunk. Olyan képviselőket kell választanunk az Európai Parlamentbe, akik képesek megőrizni Európa biztonságát, az eddig elért eredményeit. A mostani magyarországi, össze-vissza hangoskodó felelőtlen ellenzéki jelöltek erre alkalmatlanok. 2019. május 26-án, csakis a Fidesz-KDNP jelöltjeire érdemes szavazni. (KPE)