Már fejlesztik a magyar koronavírus elleni gyógyszert, ami néhány hétre megelőző védelmet nyújt majd

Fotó 123rf

Az ELTE Természettudományi Kar Biológiai Intézete,  a Pécsi Tudományegyetem Természettudományi Kar Biológiai Intézete és a Szentágothai János Kutatóközpont, a Richter Gedeon Nyrt és az ImmunoGenes Kft konzorciumban dolgozik a koronavírus elleni gyógyszer kifejlesztésén. Olyan gyógyszer létrehozása a cél, amely semlegesíti a szervezetbe került vírust és a remények szerint azokat a sejteket is elpusztítja, amelyeket a kórokozó megfertőzött. Körülbelül másfél év mire eljuthatnak a klinikai vizsgálatokig. Bár más országokban is zajlik gyógyszerfejlesztés, a cél nem az, hogy ki nyeri meg a versenyt, hanem az, hogy öneálltóak legyünk és ha meglesz a gyógyszer, abból elegendő rendelkezésre álljon – erről a konzorcium vezetője, Kacskovics Imre beszélt a Magyar Nemzetnek. 

Mivel a molekulának viszonylag hosszú a kiürülése, a gyógyszer akár pár hétig is képes lehet majd védelmet nyújtani a betegségtől.

A fejlesztendő molekula kettős hatású és két komponensből áll, fúziós fehérje. Az egyik elem az a fehérje (ACE2), amelyen keresztül a vírus a szervezetünkhöz kapcsolódni tud, a másik pedig egy immunglobulin, az antitest egyik alkotóeleme.

Kacskovics Imre azt mondta, pontosan tudják mit kell előállítani, ez mégsem annyira könnyű, ugyanis ilyen gyógyszert még soha nem készített senki.

Egészen addig csak hipotézisről beszélhetünk, amíg a molekulát biztonságosan el nem kezdik gyártani és tesztelni sejteken, később állatokon és végül klinikai vizsgálatokban – fogalmazott a gyógyszerkutató konzorcium vezetője. 

A kutatás-fejlesztés az ELTE Természettudományi Kar Biológiai Intézetében, illetve a Pécsi Tudományegyetem (PTE) Természettudományi Kar Biológiai Intézetében és a Szentágothai János Kutatóközpontban, ahol a legmélyebb egyetemi szintű szaktudás gyűlt össze az új típusú koronavírussal kapcsolatban. A gyógyszerfejlesztés, -engedélyezés és -termelés a hazai gyógyszerkutatásban és biotechnológiai fejlesztésben élen járó, megfelelő gyártási kapacitásokkal rendelkező Richter Gedeon Nyrt.-re hárul.

A konzorciumvezető szerint mivel a cég már állított elő ilyen típusú gyógyszereket, így elvileg minden adott ahhoz, hogy ezt az akadályt is sikerrel vegye.

A leendő fehérjét először a PTE biztonsági laboratóriumaiban tesztelik majd. Utána jönnek az állatkísérletek. Az új gyógyszert génmódosított egereken és nyulakon fogják kipróbálni, őket az ImmunoGenes Kft. biztosítja. A harmadik lépés a klinikai vizsgálatok engedélyeztetése az Európai Gyógyszerhatóságnál. Embereken csak ez után lehet kipróbálni, hogy hatásos-e a gyógyszer.

Csak az elegendő számú kísérleti állat létrehozása fél évet vesz igénybe.

A gyógyszerkutató konzorcium vezető tanszékvezető úgy látja, jó esetben körülbelül másfél év alatt lehet eljutni odáig, hogy elkezdődhessenek a klinikai vizsgálatok. Mint mondta, valószínűleg sok helyen megkezdődtek már a koronavírus elleni gyógyszerfejlesztések, de sokkal előbbre mások sem járhatnak. A lényeg nem is az, ki kerül ki győztesen a gyógyszerkutatási versenyből, hanem az, hogy itthon mindenki, akinek erre szüksége van, lesz, hozzájusson az új koronavírus elleni gyógyszerhez. Ehhez pedig szerinte minden esély megvan, köszönhetően a kormánynak, amely minden támogatást és forrást rendelkezésre bocsát a sikeres gyógyszerfejlesztéshez.

Forrás: pestisracok.hu