Már elindult az aratás az országban

Aratás - A kép illusztráció. - A kép forrása. tozsdeforum.hu
Aratás - A kép illusztráció. - A kép forrása: tozsdeforum.hu

A szokottnál korábban indul a betakarítás. Az őszi árpát már aratják. Hamarosan a repce is sorra kerül, és a búzával sem várják meg Péter–Pál napját. A terméskilátások ugyanakkor gyengébbek, mert az áprilisi hőhullám nem tett jót a növényeknek.

A megszokottnál korábban, az őszi árpa aratása már elkezdődött elsősorban a homokos talajokon. Rövidesen a repceföldeken is megjelenhetnek a kombájnok. Az eredmények nem biztatóak. – Átlagosan három-, négy-, esetleg öttonnányi termést takarítanak be egy hektárról. Sajnos ez a tavalyi szinttől és az idei várakozásoktól is elmarad. Ugyanakkor ezekből az adatokból még korai lenne az országos eredményekre vonatkozó következtetéseket levonni. A repce még aratás előtt áll, két hét múlva azonban a legtöbb területen már elindulhat a betakarítás. A terméseredmények a búzánál is bizonytalanok, azt azonban már most látni, hogy gyengébb hozamokkal kell számolni. Az áprilisi hőhullám sokat ártott ezeknek a növényeknek. A termés apróbb szemű, mint általában lenni szokott, ennek következtében a súlya is alacsonyabb lesz. A tavaszi vetésű növények szépen fejlődnek, ahol nem özönvízszerű eső árasztotta el a földeket, ott a csapadék nagyon jót tett a vetésnek. A meleg és esős időjárás ugyanakkor a gombabetegségek szaporodásának kedvez, a betegségek elleni permetezések folyamatban vannak. – A terméskilátások kedvezőek, bízhatunk abban, hogy amit elveszítünk a nyári aratáson, azt az őszi betakarítás során visszakapjuk. A napraforgónak és a kukoricának aranyat ér a májusban és júniusban hullott szinte mindennapos eső. Nem kizárt, hogy a gazdák rekordtermést takarítanak be ebből a két növényből. (Forrás: Magyar Idők)

Az aratás kezdete mindenképpen ünnep a földet művelő emberek számára. Ilyenkor gondolunk, hálával arra, hogy a Mindenható Jó Atya a mindennapi kenyerünket megadja ma. – „Panem nostrum da nobis hodie” – Add meg nekünk a mindennapi kenyeret”. –   A Polgári Kisgazdák mindenképpen el fogják ismerni a gazdák teljesítményét. Az időjárás persze nem minden évjáratban egyforma. A gazdálkodás művészete éppen az, hogy a bő termésű esztendők gazdasági eredményei segítik áthidalni a szerényebb hozamú éveket. (KPE)