Már csak néhány napig lehet bejelenteni a tavalyi elléseket az anyatehéntartás-támogatáshoz

Fotó: wikipedia.org

A 2019. évi egységes kérelem felületen benyújtott termeléshez kötött anyatehéntartás-támogatás (uniós), valamint az átmeneti nemzeti anyatehéntartás-támogatás esetében minden érintett szaporítási eseményt a támogatási évet követő év január 30. napjáig kell bejelenteni. A két támogatási jogcímnél a támogatás elnyeréséhez a gazdálkodók kötelesek a szaporítási eseményekre vonatkozóan adatszolgáltatást teljesíteni a NÉBIH Termékenyítési Rendszerébe (TER).

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara írta meg, hogy ezt papír alapon vagy weben keresztül tudják megtenni. A letölthető papíralapú bizonylatok (2201 Termékenyítési napló, 2204 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő lapja, 2210 Háremszerű és szabad pároztatás bejelentő és módosító lapja) és kitöltési útmutatóik a portal.nebih.gov.hu/enar oldalon érhetők el.

Fontos határidő: január 30-ig lehet eleget tenni az anyatehéntartás-támogatás bejelentési kötelezettségének

Az embrió-átültetések bejelentését csak az arra jogosult, a NÉBIH embrió alrendszeréhez hozzáféréssel rendelkező szakember tudja elvégezni, aki egyébként magát a tevékenységet is végrehajtotta. A szigorú számadású bizonylatnak minősülő termékenyítési jegyet a mesterséges termékenyítésekről a NÉBIH-nél regisztrált inszeminátorok állítják ki, akik az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft-től szerzik be a sorszámozott tömböket.

Papír alapon az alábbi címre kell a bizonylatokat beküldeni:

NÉBIH-ENAR, 1537 Budapest, Pf. 397. A témában a gazdálkodók az enarufsz@nebih.gov.hu E-mail címen, vagy a 06-1-336-9050 telefonszámon kérhetnek segítséget.

Minden gazdálkodó számára javasolják a NÉBIH által biztosított webes bizonylatrögzítő felületek használatát, amelyet az érintett tenyészet tartója – magánszemélyként saját jogon, vagy magánszemély meghatalmazottja, cégek esetében kizárólag a meghatalmazott magánszemély – ügyfélkapun keresztül érhet el elektronikusan a portal.nebih.gov.hu oldalról.

A neten egyszerűbb a kitöltés

Minden bizonylat kitölthető a tartó vagy meghatalmazottja részéről is, így a mesterséges termékenyítésről kiállított termékenyítési jegyet is akár a kiállító inszeminátor, akár az érintett tenyészet tartója, vagy meghatalmazottja tudja elektronikusan rögzíteni. Ennek feltétele azonban a felületen a jegy sorszámának megadása, amelyet a rendszer ellenőriz. A weben történő adatszolgáltatás előnye, hogy nem kell kézzel töltögetni a bizonylatokat, a benyújtást követően számítógépre menthető, vagy a benyújtott adat és bizonylat később listázható. A rögzítés során a keletkező hibákat a rendszer azonnal megjeleníti a felületen, azok még a beadás előtt javíthatók. A benyújtás gombot nem lehet hibás adatokkal aktiválni, így a rendszer nem küld hibaüzeneteket, mint a papíralapon beküldött bizonylatok esetében, ahol postai úton nagy számban özönlik a gazdákhoz és az inszeminátorokhoz a hibaüzenet. Ezek javítása aztán több esetben sajnos nem történik meg.

Forrás: magro.hu