Már árazzák az ukrajnai háborút a befektetők, elszállóban az olajár

veKőolaj-finomító. - A kép illusztráció. - A kép forrása: foldrajzmagazin.hu

A geopolitikai aggodalmak újabb volatilitási réteget adtak a már amúgy is ingatag piacnak, mivel a befektetők beárazták az Oroszország és Ukrajna közötti konfliktus eszkalálódásának lehetőségét, bár egyesek kételkedtek abban, hogy ez a kérdés hosszabb távon az amerikai eszközárakra is hatással lesz. Az olajár már gyorsan emelkedik.

Az Oroszország és Ukrajna közötti növekvő feszültségről szóló jelentések pénteken a részvények árfolyamát, valamint az állampapírok, a dollár és más biztonságos menedékként szolgáló eszközök árfolyamát is felfelé hajtották. A befektetőket már a Federal Reserve héjajellegű fordulata is megrázta, de a háborús kockázatok csak növelik a piacon a volatilitást.

“A piac azért reagál, mert egy tényleges inváziót még nem áraztak be” – mondta Michael Farr a Farr, Miller and Washington LLC-től a Reutersnek a befektető cég várakozásairól. “Az invázió súlyossága, korrelálni fog a piaci reakció súlyosságával, ha egyáltalán lesz támadás” – foglalta össze álláspontját.

Oroszország elegendő csapatot vonultatott fel Ukrajna közelében egy nagyobb invázió megindításához – közölte Washington pénteken. Az Egyesült Államok minden amerikai állampolgárt felszólított, hogy 48 órán belül hagyja el Ukrajnát. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója szerint továbbra sem világos, hogy Vlagyimir Putyin orosz elnök véglegesen kiadta-e a parancsot a megszállásra.

A piaci kilengések ellenére egyes befektetők szkeptikusak voltak azzal kapcsolatban, hogy egy komolyabb konfliktus hosszabb távon magával rántaná-e a szélesebb piacokat.

“A piac reakciója valószínűleg az eladás lesz, amíg nem látszik pontosan, hogyan néz ki egy invázió, és aztán milyen választ adnak rá az amerikai és az európai szövetségesek” – mondta Mark Luschini, a Janney Montgomery Scott vezető befektetési stratégája. “Nem javasoljuk, hogy a téma körüli hírciklusra alapozva változtasson bárki a befektetői stratégiáján” – ismertette álláspontját.

Az irányadó S&P 500 index közel 1,9 százalékos mínuszban zárt pénteken, míg a technológiai súlyú Nasdaq mintegy 2,8 százalékos mínuszt hozott össze. A mozgások a csütörtöki gyengülést követték, amelyet az a várakozás váltott ki, hogy a Fed agresszívan fog küzdeni a megugró infláció ellen. A Cboe Volatilitási Index, a Wall Street félelemmérője már a második egymást követő ülésen emelkedett, és január vége óta a legmagasabb értéket érte el.

Ryan Detrick, az LPL Financial vezető piaci stratégája szerint a nagyobb geopolitikai események hatása az amerikai részvényekre korlátozott volt.

“Például JFK 1963 novemberében történt meggyilkolása után a részvények minden idők egyik legjobb féléves futását produkálták” – mondta a szakértő, aki szerint az igazság az, hogy “egy szilárd gazdaság sok bűnt elvisel”.

Jay Hatfield, az Infrastructure Capital Management befektetési igazgatója szerint az S&P 500 valószínűleg 4200 pont körül talál majd támaszt, több mint 200 ponttal a pénteki zárószint alatt. Azt mondta, hogy egy kiéleződő konfliktus “még inkább megerősítheti azt a nézetet, hogy a Fed még lazább lesz, mint azt a piac jelenleg gondolja, mivel a háború még bizonytalanabbá tenné a kilátásokat.

A Fed azonban agresszív maradhat, ha az olajárak tovább emelkednek. A nyersolaj már hétéves csúcsra emelkedett az ukrajnai aggodalmak hatására.

“Azáltal, hogy az energiaárak még magasabbra emelkednének, egy orosz invázió valószínűleg súlyosbítaná az inflációt, és megduplázná a nyomást a Fed-re, hogy emelje a kamatlábakat” – írta Bill Adams, a Comerica Bank vezető közgazdásza pénteki jegyzetében.

“A Fed szempontjából az orosz invázió és a magasabb energiaárak inflációs hatásai valószínűleg felülmúlnák a sokknak a globális növekedésre gyakorolt negatív hatásait” – véli Adams a Reuters szerint.

Pénteken a Brent nyersolaj határidős jegyzése 3,03 dollárral, azaz 3,3 százalékkal magasabb, 94,44 dolláron állapodott meg hordónként. Az amerikai West Texas Intermediate nyersolaj 3,22 dollárral, 3,6 százalékkal, hordónként 93,10 dollárra emelkedett.

Tájékoztatás

A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII. törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.
Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani, melyre a jelen oldal nem vállalkozik és nem is alkalmas. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadóval!

Forrás: napi.hu, Szabó Dániel