Már a tehenek is okos karkötővel járnak

A tehenek szerepe rendkívül fontos a globális élelmiszerláncban, hiszen nemcsak a tejet, hanem a belőle készült számtalan tejterméket is nekik köszönhetjük.

A farmerek a modern technológia és a precíziós állattenyésztés segítségével, még hatékonyabbá szeretnék tenni a munkát azáltal, hogy jobban kielemezik a tehenek egyéni teljesítményét. Okos karkötőt raknak az állatokra, így fontos adatokat gyűjthetnek be. Az EU-ban 2016-ban 163 millió tonna tejet adtak a tehenek, ami az európai tejszükséglet 96,9 százalékát teszi ki. A tejtermékek iránt egyébként egyre nagyobb a kereslet, ezért a gazdák folyamatosan keresik a lehetőségeket, hogy a tehenek még több tejet adhassanak.

A modern technológia sokat segíthet az állattartás hatékonyságának növelésében. Egy skót cég segít a gazdáknak adatokat gyűjteni az állatokról, hogy ezek segítségével jobban megérthessék állataik igényeit, szükségleteit. Az okos eszközt a tehenek hátsó lábán rögzítik, amely másodpercenként többször is rögzít adatokat. Ezeket egy felhőalapú rendszerbe küldi tovább a berendezés, amiket aztán egy algoritmus elemez. A  kiértékelt adatok kerülnek a megbízóhoz a folyamat végén.

A gazdák így részletes információt kapnak az állatok egyéni teljesítményéről. Az adatokból gyorsan meg lehet állapítani, ha egy tehén a megszokottól eltérően viselkedik. Például kevesebbet fekszik, nem közeledik már a többi állathoz, vagy túl sokat alszik. Így könnyebb dolguk van a gazdáknak, hogy megállapítsák, az állat beteg, vagy csak lusta, de azt is jól jelzi a rendszer, ha a szarvasmarha éppen párosodni akar. (Forrás: magro.hu)