Már a tavaszt várják a gazdálkodók. – Növénytermesztési körkép november elején

A kép forrása: pixabay.hu

A fejes saláta: Az utóbbi években a piacra kerülő fejes saláta fajták legtöbbje jelentős peronoszpórarezisztenciával rendelkezik, és a többsége ellenáll a salátamozaik-vírusnak is. A vásárlók elsősorban a világosabb és a vékony levelű fajtákat kedvelik. A kereskedők számára a szállítás és a raktározás szempontjából viszont vastagabb levelű fajtákat az előnyösebbek.

Az őszi káposztarepce: Az intenzív repcetermesztést és a magas termésátlagot megcélzó termelők fontos tennivalója az őszi gombaölő-szeres permetezés. Biztosítani kell azt is, hogy a repcetövek a lehető legjobb állapotban, lehetőleg ne túl nagy lombozattal vészeljék át a telet. – A rovarkártevők elleni védekezés fokozza a repce télállóságát, és segít a tőszám fenntartásában – A világ legnagyobb repcevetőmagos cége új vetőmagokat dob piacra. Hazánkban is, egyre gyakoribbak az időjárási szélsőségességek, és ezzel párhuzamosan repcetermesztésünk is egyre intenzívebbé vált, a termelési kockázat pedig növekedett.

A „vénasszonyok nyara” ezúttal segíti a még elmaradt kukoricatáblákon a betakarítást. Nagyon szárítani se kell a szemes kukoricát. Frontok jönnek, frontok mennek, hoznak lehűlést, hoznak felmelegedést, hoznak szeles napot, de csapadékot még igazából nem kaptunk. A hosszú hétvégén volt egy kis eső, de ebben az általánosan tapasztalható talajnedvességi állapotban szinte észre sem lehet venni ennek az őszi vetésekre kifejtett pozitív hatását.

Szőlő: Most gyéríthetjük a leveleken képződő, és áttelelő lisztharmatképleteket, így a „gombatojások” számát. Ezek hamarosan beérnek, a gombaölő szereknek ellenállóvá válnak, és az őszi esőkkel lemosódnak a tőkékre, illetve tám-rendszerre. Tavasszal majd innen pattannak ki a spórák, közvetlenül a fiatal levelekre. Nem célszerű, ha ”mindenki a saját lisztharmatát neveli”.

Már dolgoznak, a poloskainvázió megállításán. A poloskainváziót az okozza, hogy két, Magyarországon nem őshonos poloskafaj mostanában – ahogy lassan hűvösödnek az éjszakák – kezdett el melegebb helyeket keresve telelésre behúzódni az ingatlanokba. A két, tömegével megjelenő faj, a zöldes színezetű vándorpoloska (Nezara viridula) és a barnás mintázatú márványos poloska (Halyomorpha halys) csupán néhány éve jelent meg nálunk, és az egyedeik roppant mértékben elszaporodtak.

Emelkedő búzaárak: a takarmánybúza ára 26 százalékkal, az étkezési búza ára pedig 21 százalékkal magasabb, mint a megelőző esztendő ugyanezen időszakában.

Őszi mélyszántás: októberben-novemberben a növénytermesztők legfontosabb munkája az őszi mélyszántás és az ahhoz kapcsolódó alaptrágyázás.

Az őszi lemosó permetezés. – A kép forrása: paravan.parameter.sk

A gyümölcsösökben: érdemes még egyszer beindítani a permetezőgépeket! A lombhullás idején a lemosó permetezésnek legalább olyan nagy a jelentősége, mint a tél végi kezelésnek. (Forrás: agroinform.hu)