Már a héten megkezdődnek a minimálbér-tárgyalások

Fotó: Shutterstock

Több évre szóló egyezséget akarnak a szakszervezetek. Az ősz helyett már kedden kezdődnek a minimálbér-tárgyalások.

A vg.hu úgy értesült, hogy a szokatlanul korai időpontban kezdődő tárgyalásokon nem konkrét összegekről, hanem csak a minimálbér és a garantált bérminimum meghatározásának módszeréről egyeztetnek.

A portálnak Palkovics Imre, a Munkástanácsok Országos Szövetségének elnöke elmondta, hogy szerintük a minimálbér csak akkor maradna értékálló, hogyha az adott évre jelzett fogyasztói áremelkedés és a GDP növekedésének összegével változna az alapbér.

Eszerint jövőre 8-13 százalékos minimálbér növekedés lenne szükséges,

bár a Magyar Nemzeti Bank ennél szerényebb változásokat prognosztizál. Azonban az MNB ősszel nagy valószínűség szerint korrigálni fogja előrejelzését az aktuális gazdasági helyzetnek megfelelően.

A vállalkozói oldal képviselői viszont korainak tartják a szakszervezetek javaslatát,

noha nekik még nincs elképzelésük a jövő évi minimálbér meghatározásáról. Azt azonban elismerték, hogy a szakszervezetek indítványa jelentősen felgyorsíthatja az őszi tárgyalásokat.

Az idén megszülető egyezség azt a 2016-os megállapodást váltja majd fel, amely az év végén jár le.

A vg.hu arról is értesült, hogy a hamarosan kezdődő megbeszéléseken

szó lesz az európai minimálbérről is.

Ennek irányelveit nemrég fogadták el, azzal, hogy az unió országainak két évük van a konkrét intézkedések kidolgozására. A portál megemlíti, hogy a javaslatokat a Fidesz EP képviselői is megszavazták és a magyar minimálbér már most megfelel az uniós irányelvek legfontosabb pontjainak. Az EU nem konkrét összegeket határozott meg, hanem például csak azt, hogy a tagországokban a munkavállalók és a munkáltatók megegyezése alapján kell meghatározni az alapbéreket.

Forrás: infotart.hu

https://infostart.hu/gazdasag/2022/07/18/mar-a-heten-megkezdodnek-a-minimalber-targyalasok