Már 9,5 milliárd forint kártalanítást kaptak a madárinfluenza miatt a tulajdonosok

Fotó 123RF

Több nyugodt év eltelte után 2020-ban újra megjelent a madárinfluenza Magyarországon. A március végén indult járvány Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád megyét érintette. A három megyében mintegy 400 állattartó telepen csaknem 4,8 millió állatot kellett ártalmatlanítani a betegség megfékezése és a terjedésének megelőzése érdekében. A járvány megállítása után a járványvédelmi szabályokat betartó, felelősen gazdálkodó tulajdonosok állami kártalanítást kapnak. Ennek több mint 80 százalékát, közel 9,5 milliárd forintot már ki is fizetett nekik a Nébih.

Azok a tulajdonosok, akikkel szemben nem állt fenn kártalanítást kizáró ok, a megsemmisített állataikért, eszközeikért, ragályhordozó anyagaikért, tárgyaikért 100 százalékos állami kártalanításban részesülnek – írta a Nébih. A védekezés során a felszámolásokkal egyidejűleg a járási hivatalok szakemberei folyamatosan végezték a becslési és a kártalanítási eljárásokat, amelyek mostanra befejeződtek.

2 hónapon belül érkezik a madárinfluenza kártalanítása

A határozatok alapján a Nébih – a jogerőre emelkedéstől számított 60 napon belül – intézkedik a kártalanítás tulajdonosnak történő kifizetéséről. A kártalanítások teljesítését a hivatal kiemelt feladatként kezeli. A hivatal a jog szerinti ügyintézési időt csaknem felére csökkentve a felterjesztett kérelmek több mint 80 százalékának, közel 9,5 milliárd forintnak a kifizetéséről már gondoskodott. Fontos tudni, hogy a kártalanítás minden esetben a tulajdonosnak jár, így a Nébih is feléjük teljesíti a folyósítási kötelezettséget.

Ezt tehetik a baromfitartók a madárinfluenza ellen:

A madárinfluenza házi- és vadon élő madarak vírusos megbetegedése, amely az állatok elhullásához vezet. A H5N8 vírus embereket nem betegít meg, azonban minden állattartónak fontos az alábbi óvintézkedéseket betartania:

  • A szárnyasokat lehetőleg tartsa zárt, fedett helyen, hogy ne érintkezhessenek vadon élő madarakkal.
  • Az állatok takarmányát és ivóvizét szintén tartsa fedett, oldalról is zárt helyen.
  • Fokozottan figyeljen a higiéniai szabályok betartására. A szárnyasokkal való érintkezés előtt és után alaposan mosson kezet szappannal, bő vízzel.
  • Háztáji körülmények között se használja más célra az állatok gondozásakor viselt öltözetet, beleértve a cipőt, csizmát is.
  • Mindennap alaposan tisztítsa meg az állatok gondozása során használt szerszámokat, eszközöket.
  • Ha beteg vagy elhullott szárnyast kell megfognia, használjon nejlon- vagy gumikesztyűt.
  • Új állomány vásárlásakor az újonnan vásárolt állatokat különítse el a már meglévőktől.
  • Állati hullát és mellékterméket csak engedéllyel rendelkező vállalkozóval szállíttasson el.

Amennyiben valaki a baromfiállományában bármilyen rendellenességet tapasztal, beteg, vagy gazdasága közelében elhullott madarat talál, értesítse az állatorvosát, vagy a területileg illetékes járási kormányhivatalt!

Forrás: magro.hu