Manfred Webert választották az Európai Néppárt frakcióvezetőjének / A Fidesz-KDNP képviselői is Weber frakcióvezetőségére szavaztak

(MTI/EPA/EPA/Olivier Hoslet)

Csak arra hívjuk fel szíves figyelmét tagtársainknak, hogy azt mondtuk, hogy Weber nem alkalmas az Európai Unió Bizottság elnöki tisztére, de azt nem mondtuk, hogy frakcióvezetőnek sem alkalmas. Nincs tehát semmilyen ellent mondás a Weberrel kapcsolatos álláspontunkban. (kpe)

A várakozásoknak megfelelően újra a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusát, Manfred Webert választották meg az Európai Néppárt (EPP) frakcióvezetőjének szerdán Brüsszelben. Az egyetlen jelöltként induló bajor politikus, aki 2014 óta vezeti a néppárti képviselőcsoportot az Európai Parlamentben, 156 voksot kapott az EPP alakuló frakcióülésén, további négy szavazat érvénytelen volt. Az Index kiemeli, hogy a Fidesz-KDNP képviselői is Weber frakcióvezetőségére szavaztak.

Megválasztását követő sajtóértekezletén Manfred Weber kijelentette: Európának változásra van szüksége, hogy erős maradjon, meg kell hallani az állampolgárok hangját, a néppárti frakció pedig mindenekelőtt teljesíteni kívánja az ígéreteit, például az egyenlőbb életkörülmények, a külső határok megerősítése, valamint a biztonság, a terrorizmus elleni harc terén. Mint mondta, az Európai Néppárt kész kompromisszumokat kötni a parlamenti többség kialakítása érdekében az integrációpárti, megbízható erőkkel. Hozzátette, erős támogatást érez a képviselőcsoport részéről az iránt, hogy őt válasszák meg az Európai Bizottságot vezető Jean-Claude Juncker utódjának. Újságírói kérdésre válaszolva Weber hangsúlyozta, hogy a Fidesz EPP-n belüli felfüggesztésének világos az üzenete, méghozzá az, hogy változásokra van szükség a magyar kormánypárt belpolitikájában. Rámutatott az elmúlt napok magyarországi nyilatkozataival kapcsolatban, hogy a Fidesz tagságának kérdése jelenleg az úgynevezett bölcsek tanácsát vezető Herman Van Rompuy kezében van, akiben teljes mértékben megbízik, ő értékeli majd, hogy maradhat-e Orbán Viktor miniszterelnök pártja. Aláhúzta: az európai uniós alapelvek nem kérdőjelezhetőek meg, kötelező betartani őket mindenki számára.

Határozatlan időre „jegelték” a Fidesz kérdését az Európai Néppártban, és a következő hónapokban a magyar kormánypártot vizsgáló Bölcsek Tanácsának jelentésére sem lehet számítani – értesült több forrásból a hvg.hu. Információik szerint a legvalószínűbb, hogy novemberben, a Néppárt tisztújító kongreszszusa előtt születik döntés a Fidesz sorsáról. Megjegyzik: érthető, hogy nincs sietség, hiszen a jelenlegi helyzet tökéletes az EPP vezetése számára, a felfüggesztéssel ugyanis megszabadultak Orbán Viktortól, a frakcióban viszont nem kellett megválniuk a Fidesz EP-képviselőitől.

„Nekünk a magyar emberek és a bevándorlás megállítása a fontos, ehhez keresünk szövetségeseket és pozíciókat az új EP-ben” – nyilatkozta Hidvéghi Balázs, a Fidesz európai parlamenti képviselője az Origónak. „A mi célunk az, hogy fajsúlyos európai parlamenti bizottsági vezetői pozíciókat szerezzünk meg. Erre most nyílik először lehetőség, mivel a Fidesz-KDNP képviselőcsoport az EP-választásokon megszerzett 13 mandátumnak köszönhetően az EPP-frakció harmadik legnagyobb nemzeti delegációját alkotja” – tette hozzá Hidvéghi Balázs, kiemelve: továbbra sem támogatják sem Manfred Weber, sem Frans Timmermans bizottsági elnöki ambícióit.

INDEX.HU, ORIGO.HU, HVG.HU, MTI