Manfred Weber: Az Európai Tanács vegye napirendre a magyar és a lengyel hetes cikkes eljárások ügyét!

Az Európai Parlament székhelye Brüsszelben. - A kép forrása: tudasbazis.sulinet.hu

Manfred Weber láthatólag nyitni kíván az EU választások után a zöldek és a liberálisok felé. Régi jó magyar közmondás szerint: „egy „fenékkel”, két lovat nem lehet megülni”. (KPE)

Napirendre kellene vennie az Európai Tanácsnak az alapszerződés hetes cikke szerinti, Lengyelországgal és Magyarországgal szembeni eljárások kérdését – hangsúlyozta szerdán Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) lista- és frakcióvezetője. – Az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülésén Weber arra szólította fel Donald Tuskot, az Európai Tanács elnökét, hogy mielőbb vitassák meg az ügyet az uniós tagországok állam- és kormányfőit tömörítő testületben. Felszólalásában Weber rámutatott, hogy a miniszterek tanácsában hónapok óta húzódik a két országgal szembeni jogállamisági eljárás, de a tagállami vezetők eddig még nem foglalkoztak a kérdéssel az EU csúcstalálkozóin, ami szerinte sajnálatos. „Nagyon intenzív vitáink voltak az Európai Néppárton belül, és múlt héten felfüggesztették a Fidesz tagságát, ami jelzi, hogy nem akarjuk követni a Magyarország választotta utat” – fogalmazott Weber, rámutatva: a hetes cikk szerinti eljárás láthatóan nem vezet gyors eredményekre, ezért kötelező jellegű jogállamisági mechanizmus létrehozására van szükség. (Forrás: MTI)

Manfred Weber: Nem szabad európai uniós forrásból pénzt adni EU-ellenes pártoknak – A kép forrása: hirolvaso.hu

Nem szabad európai uniós forrásból pénzt adni EU-ellenes pártoknak, és valamennyi pártnak nyilvánosságra kell hoznia pénzügyi forrásait – jelentette ki a Die Weltnek Manfred Weber, az Európai Néppárt európai parlamenti választási csúcsjelöltje. Példaként Marine Le Pen pártját és a német AfD-t említette meg. Bírálni természetesen lehet Európát, de az egész világon nincsen olyan intézmény, amely annyira naiv, hogy saját ellenfeleit finanszírozza – fogalmazott Weber, hozzátéve, hogy az Európa-ellenes pártok EU-pénzből fizetik a választási kampányaikat, az általuk indított akciókat és az általuk kitett plakátokat, amelyeknek a célja az EU felszámolása. (Forrás: MTI)