Manfred Weber a Fidesz EPP-tagságáról: Budapestnél pattog a labda

MTI/EPA/Robert Ghement

Elöljáróban szögezzük le arról, hogy a Fidesz az Európai Néppártban marad-e vagy sem, itthon Budapesten a magyar érdekek mérlegelése és értékelése után születik meg a döntés. A Fidesz néppárti tagsága kívánatos, de nem minden áron. (kpe)

„Budapestnél pattog a labda, a Fidesznek pedig még van lehetősége arra, hogy tisztázza magát, és végül bennmaradhasson az Európai Néppártban” – nyilatkozta az Azonnalinak tegnap Manfred Weber, az EPP frakcióvezetője. A politikus jelezte: értékelte, hogy az EP-választási kampányban „a magyar kormány leállította a néppárt elleni vádaskodást” és „az EU-ellenes kampányát”. Azonban még „számos kérdés lóg a levegőben, hiszen nem tisztázott még a CEU helyzete sem” – fogalmazott Weber, aki szerint pártja kész a párbeszédre, elvégre fő céljuk az, hogy „összehozzák Európát”. Az Index megjegyzi: Weber kedden a Politico hírportálon jelentetett meg véleménycikket arról, hogy kellene az európai demokráciát megerősíteni. Itt az EP és a Bizottság kapcsolatának javítására vonatkozó javaslatok mellett azért még egy üzenetet elhelyezett: „küzdenünk kell néhány tagállami kormány hamis narratívája ellen, amely Európát okolja mindenért, amit otthon rontanak el.”

„Alig hittem a fülemnek, mikor pár perce Strasbourgban már Manfred Weber is keményen fogalmazott Orbánról. Sőt! A Fidesz európai pártcsaládjának frakcióvezetője Macron frakcióját is számon kérte a francia elnök Orbánnal kapcsolatos pozitív kijelentései miatt. Szerintem a helyzet nagyon világos: immár a Fidesz európai pártcsaládja is kiismerte Orbán pávatáncát” – közölte kedd délelőtt a Facebookon Dobrev Klára, a DK EP-képviselője.

Wolfgang Schüssel, Ausztria volt kancellárja, a néppárti „bölcsek” egyike a Mandinernek adott interjújában kiemelte: „Hogy Salvini befér-e a néppártba, azt alaposan meg kell vizsgálni. Az nem kérdés, hogy sikeres, bár nem az én stílusom. A néppárthoz való tartozás viszont nem stílus, hanem tartalom kérdése, és ez az, amit szerintem nagyon alaposan meg kell nézni.” Arra a felvetésre, hogy a Bölcsek Tanácsának Magyarországgal kapcsolatos jelentésének októberre kellett volna elkészülnie, de még nincs kész, úgy reagált: „A jelentés nincs késésben, mert nem a zágrábi pártkongresszusra szántuk, hanem a politikai bizottságnak. Az egy hónapja ült volna össze, de akkor még nem voltunk készen. A késlekedés nem szándékos. Az egyeztetések jó hangulatban folynak, de még szükségünk van egy kis időre. Meggyőződésem, hogy a dolgok el fognak rendeződni.” Arra a kérdésre, hogy el tudja-e képzelni a néppártot a Fidesz nélkül, úgy felelt: „Van magánvéleményem, de azt a grémium előtt tárgyaljuk meg. A jelentésben látni fogja.” AZONNALI.HU, INDEX.HU, PESTISRACOK.HU, MANDINER.HU