Mandiner: Orbán Viktor kész megvétózni az uniós költségvetést

Fotó forrása: Orbán Viktor Facebook oldala

A Mandiner értesülései szerint Orbán Viktor kész megvétózni az uniós költségvetést és a helyreállítási alapot is, amennyiben jogállamisághoz kötik az egyes tagállamoknak szánt források kifizetését. A miniszterelnök erről levelet is írt a jelenlegi, valamint a jövő évi soros uniós elnökséget ellátó országok, azaz Németország, Szlovénia és Portugália vezetőinek, továbbá Charles Michelnek, az Európai Tanács és Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének. A cikk rámutat: Orbán Viktor érvelésének lényege, hogy veszélyezteti a tagállamok közötti bizalmat, emellett Magyarország érdekeit a jogállamisági feltételrendszer beemelése a következő hétéves költségvetésbe, illetve a járványügyi mentőcsomagba. A lap szerint Orbán javaslatokat is tesz a levélben egy esetleges új szankciós mechanizmus esetére. Úgy látja, az Európai Bizottságnak, miután minden szükséges eszköze megvan ahhoz, hogy önállóan járjon el, nem lenne szabad külső szereplők, így nem kormányzati szervezetek véleményére hagyatkozva döntenie a különböző, tagállamok elleni szankciókról. A politikus szorgalmazza továbbá, hogy a kifizetési feltételrendszer csak azokra az esetekre vonatkozzon, amelyek ténylegesen és közvetlenül érintik az EU pénzügyi érdekeit, de indítványozza azt is, hogy teremtsék meg a jogorvoslat lehetőségét a tagállamok számára – ismerteti a portál.

EU-s források a Népszava érdeklődésére közölték: Charles Michel megkapta Orbán levelét. Az atv.hu munkatársának kormányközeli források csodálkozásukat fejezték ki afölött, hogy a német soros elnökség a puhább javaslata után hogyan mehetett bele „az Európai Parlament által diktált” mostani tervezetbe.

Az EU ma még csak Magyarországon próbál példát statuálni a pénzügyi és jogállamisági kérdések összekapcsolásával, de amennyiben ezt sikerre tudja vinni, akkor a joguralom helyett a mindenkori erősebbek fognak uralkodni Európában – fogalmazott a házelnök a Kossuth rádió Vasárnapi Újság című műsorában. Kövér László úgy vélekedett: az EU nyers hatalmi politikát folytat, és maga alá akarja gyűrni a gyengébb tagállamokat, vagy azokat a „politikai, ideológiai meggyőződésű csoportokat, amelyek nem tartoznak a semmi által homogenizált baloldali, libsi, komcsi neomarxista moslékkoalícióhoz”, amely most egyfajta „morális terrort” kíván alkalmazni Európában. Szólt arról is: valójában nem Magyarországon és Lengyelországban van baj a sajtóval, hanem a „tőlünk nyugatabbra fekvő országokban, ahol már azt gondolják, hogy azzal az elsöprő médiafölénnyel, azzal a tényleg goebbelsi propagandával, amivel ők már rendelkeznek”, el fogják tudni hitetni, hogy Magyarország és Lengyelország kormánya a felelős, amiért a bajbajutott államok nem jutnak mentőcsomaghoz.

Nem felel meg a jogállamiság feltételeinek az Európai Parlament működése – mondta Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a Hír TV Bayer show című műsorában. Úgy értékelt: bár jó szándék vezeti az elnököt és a frakcióvezetőket, az uniós testület működése mégis jogellenes és szabálytalan, ezáltal döntései is megtámadhatóak.

MANDINER.HU, MTI, HIRTV.HU, ATV.HU, NÉPSZAVA