Májusi teendők a házikertben

A kép forrása: hir.ma

Minden esztendőben a május a legfontosabb hónap egy házikert életében. Ebben a hónapban igényli a kert a legtöbb munkát és odafigyelést.

A kép forrása: agroforum.hu

Ilyenkor fontos a gyümölcs-fák rendszeres öntözése. Alakítsunk ki tányérokat a törzsek körül, és locsoljuk a fákat minden héten 40 – 50 liter vízzel.   Ekkorra már túl kell lennünk a a gyümölcs-fák metszésén, viszont májusban elérkezik a gyümölcsritkítás ideje az őszi és a kajszibarack ültetvényekben. Szedjük le a gyümölcsök egy részét, a cél az, hogy minden két gyümölcs között annyi hely legyen, hogy ott még elférjen kényelmesen egy harmadik. Almatermésűek esetén is érdemes elvégezni a ritkítást. 

A május közepe már a szabadföldi kiültetésről szól. – A kép forrása: dorogimedence.hu

A fagyos-szentek elmúltával nyugodtan kiültethetjük a szabadba a palántákat, de a palántákat fokozatosan szabad csak hozzászoktatni a külső hőmérséklethez, azaz ha lehetséges, az első éjjeleken még célszerű azokat fóliával letakarni. Egészen idáig a fiatal palánták melegben voltak, kaptak kellő fényt, vizet, illetve tápanyagot. Ha viszont kikerülnek a szabadba, szembe kell nézniük az időjárás ingadozásával, a nap sugaraival, a záporokkal, zivatarokkal, széllel, ezért szükséges az óvatosság. Májusban, a fagyos szentek elmúltával már az összes termeszteni kívánt zöldség kikerülhet a kertbe.  A paradicsomot már április végén ki szoktuk ültetni, májusban pedig elérkezik a paradicsom-tövek karózása. Ha uborka is lesz a kertben, akkor mindenképp építsünk ehhez a növényhez tám-rendszert, ezzel biztosítva a megfelelő körülményeket. Fontos, hogy májusban már a borsó is elkezd futni, ezért érdemes a borsótövekhez is karókat szúrni, mert ezekre könnyedén fel tud majd kapaszkodni. (Forrás: agraroldal.hu)

A Polgári Kisgazdák változatlanul szorgalmazzák az alapfokú oktatási intézményekben a mezőgazdasági alapismeretek oktatását tíz esztendős életkor felett, az életkori sajátosságoknak megfelelően. Nagyon fontos egy sor olyan intézkedés további erősítése, amelyek hatásaként tovább fejlődik Magyarországon a kertkultúra. Ezek a helyi piacok fejlesztése. A rövid ellátású élelmiszer-láncok súlyának a növelése. A kedvezményes kerti kisgépek beszerzésének adminisztratív egyszerűsítése. A háztáji agronómus-szolgáltatások újra indítása. Az egykori népi írók kert-Magyarországról álmodtak. A megvalósítás a mai generációk feladata. (KPE)