Május végéig köthet díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást

Fotó: 123rf

Akár 65% díjtámogatásban is részesülhetnek azok a gazdálkodók, akik május 31-ig megkötik a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítást.
A tavaszi és a kora nyári hónapokat az elmúlt években leginkább a kiszámíthatatlan időjárás, a jégesők, valamint a viharok jellemezték, és ezek a természeti jelenségek a mezőgazdaságból élőket is nehéz helyzetbe hozták. A hazai biztosítók csak 2016-ban több mint 5 ezer bejelentést regisztráltak, a különböző növénykárokra kifizetett összeg pedig meghaladta a 6 milliárd forintot. A jégverés és a vihar szinte minden évben a leggyakoribb mezőgazdasági káresemények közé tartozik – hívja fel a gazdák figyelmét az OVB Magyarország.

Egy korábbi törvényi szabályozásnak köszönhetően mára jelentősen bővült a biztosítási védelemmel lefedett termőföldek aránya Magyarországon, ráadásul a korábbi 3 milliárddal szemben 2016 óta már 4 milliárd forint díjtámogatás ösztönzi a gazdálkodókat arra, hogy növényeiket biztosítsák az időjárási károk ellen.

A szabályozás értelmében maximum 65%-os támogatásban részesül az a mezőgazdasági termelő, aki él a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás lehetőségével.   

A mostaninál is tovább bővülhet a biztosítással védett termőterületek aránya, hiszen a rendszernek köszönhetően azok is megvédhetik terményeiket, akik azelőtt ezt nem engedhették meg maguknak, pedig egy-egy természeti kár akár 30-50%-os terméshozam veszteséget is okozhat. Magyarországon évente több mint 100 milliárd forintos kár éri a mezőgazdaságot, érdemes tehát már jó előre biztosítást kötni a termésre.

Az „A” típusú mezőgazdasági biztosítás többek között árpára, búzára, rozsra, napraforgóra, kukoricára, káposztarepcére, almára, körtére, szőlőre köthető jégeső, tűz, vihar, aszály, felhőszakadás, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok okozta károkra.

A második, „B” típusú biztosítás jégeső, vihar, tűz, téli és őszi fagyok okozta károkra köthető például dinnyére, málnára, paprikára, paradicsomra, zabra, szilvára, barackra, vagy cseresznyére.

A harmadik, „C” típusú biztosítás ugyancsak jégeső, aszály, árvíz, téli, tavaszi és őszi fagyok, felhőszakadás, vihar és tűzkár ellen köthető különböző növénykultúrákra.

A szélsőséges időjárás az előrejelzések szerint májusban is folytatódhat, bármikor számíthatunk erős széllel kísért zivatarokra, akár jégesőre is, amelyek komoly károkat okozhatnak a gazdáknak. A biztosítási szakemberek azt tanácsolják, hogy ha bekövetkezne a baj, akkor a kárt az arról való tudomásszerzést követően, két napon belül írásban jelentsük is be a biztosítónak.

Habár a díjtámogatott biztosítás nem terjed ki rájuk, a mezőgazdasági területeken kívül egész évben érdemes az ott tartott jószágokról is biztosítással gondoskodni, illetve biztosíthatók még a tevékenységhez kapcsolódó épületek, berendezések, raktáron lévő termények, valamint a mezőgazdasági gépek is.

(agrotrend.hu)