Május 3-ig hatályosak a koronavírus-járvány miatt elrendelt jelenlegi szabályok

A kép forrása: pestisracok.hu

Május 3-ig hatályban maradnak a koronavírus-járvány miatt elrendelt, jelenlegi korlátozó szabályok – közölte Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki online sajtótájékoztatóján.

Május 3-ig új szabályrendszert kell megalkotni, mégpedig úgy, hogy a leginkább veszélyeztetett időseknek és a nagyvárosok lakóinak védelmét megfelelő körülmények között továbbra is tudjuk biztosítani – mondta.

Erről a kormány jövő szerdán dönt – közölte.

A nemzetközi gyakorlatban látni olyan intézkedéseket, amelyeket a magyar kormány egyelőre korainak tart, így például nem tartja időszerűnek az összes diák visszaengedését az iskolákba. De azt megállapította a kormány, hogy az egészségügy felkészültsége lehetővé teszi a magyar gazdasági élet újraindítását, ám csak fokozatosan, szigorú menetrend alapján – mondta Gulyás Gergely.

Beszámolt arról a kormánydöntésről, hogy a honvédség fertőtleníti az idősotthonokat.

Minden feltétel adott az érettségi lebonyolításához

Minden feltétel adott, hogy május 4-től az érettségi vizsgákat – kizárólag írásban, biztonságos keretek között lebonyolítsák – mondta Gulyás Gergely.

A miniszter hangsúlyozta: ez nem presztízskérdés, nem is politikai, hanem szakmai kérdés, ezért a kormány felhatalmazást adott Maruzsa Zoltán köznevelési államtitkárnak, hogy minden érintettel tárgyaljon, beleértve a szülői, diákszervezeteket, szakszervezeteket.

Ezen szervezetek felelősségére is apellálva, véleményük ismeretében, nyugtassanak meg mindenkit, hogy az ország egy járványhelyzetben is képes az érettségi biztonsági lebonyolítására.

A köznevelési államtitkár a kormány felhatalmazása alapján ugyanakkor szabadon dönthet, ha szükséges, a vizsgák elhalasztásáról egy vagy két héttel – jelezte a miniszter.

Hozzájárulnak a gyesen és gyeden lévők nyelvvizsgadíjához

A jelenlegi helyzetben segíteni kell azokat, akik otthon vannak gyesen vagy gyeden, ezért esetükben az első sikeres nyelvvizsgához, illetve az első emelt szintű idegen nyelvből tett érettségi vizsga díjához hozzájárulnak, és a KRESZ-tanfolyam és -vizsga díjához szintén támogatást nyújtanak – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A tárcavezető hangsúlyozta: mindez 136 ezer embert érint.

Gulyás Gergely kiemelte: egyetértés van Magyarországon arról, hogy a munkahelyek megőrzésére és újak teremtésére van szükség a válság miatt. A gödi Samsung-beruházás ügyében is ezt a célt tartották szem előtt, egy 4-500 milliárd forintos fejlesztésről van szó, amely az egyik legnagyobb beruházás Magyarországon – közölte.

Hozzátette:

1600 embernek ad munkát a gödi gyár, és további 2700 embert vesznek majd fel.

A miniszter kitért rá: március 11. óta a regisztrált álláskeresők száma 51 ezerrel nőtt, az üres álláshelyek száma pedig 44 ezerre csökkent.

Forrás: MTI, M1, hirado.hu