Május 22. a biodiverzitás napja

pannonhalmifoapatsag.hu

A Polgári Kisgazdák közéleti és szakmai tevékenységében mindig hangsúlyos szerepet kapott a környezet és természet védeleme, melynek fontos eleme a biodiverzitás, azaz a biológiai sokféleség megőrzésének kérdése. Ezért is támogatjuk, hogy az agrártárca a két kiemelt génmegőrzési intézmény összevonásával megalapítja a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot 2019. június 1-jei hatállyal. (kpe)

Nagy István miniszter egy rendezvényen felidézte, hogy a tárca még 2017-ben dolgozta ki a génmegőrzési stratégiát, amelyet a kormány 2018-ban fogadott el. A kezdeményezés célja az intézmények fejlesztése, a génbanki tevékenységet folytató szervezetek, vállalkozások és magánszemélyek támogatása, illetve a Kárpát-medencében még fellelhető, ritka genetikai adottságú értékek felkutatása és biztonságba helyezése.

A génmegőrzési stratégia megvalósítása idén megkezdődik, a programok végrehajtására a kormány a következő négy évben 12,3 milliárd forintot biztosít – közölte a miniszter.

Az agrártárca a Növényi Diverzitás Központ és a Haszonállat-génmegőrzési Központ összevonásával 2019. június 1-jei hatállyal alapítja meg a Nemzeti Biodiverzitás- és Génmegőrzési Központot. Az új intézmény egységes szemlélettel és hatékonyabban szolgálja majd a génmegőrzés ügyét – hangsúlyozta Nagy István a minisztérium közleménye szerint.

(magyarnemzet.hu)