Május 1-ig két oltással is érvényes az uniós oltási igazolvány

Fotó Vadnai Szabolcs, kormany.hu

A korábbi várakozásainkkal szemben sem Brüsszel sem más tagállamok nem vezettek be szigorúbb intézkedéseket, így a második oltástól kezdve 270 napig, azaz május elsejéig továbbra is érvényesek lesznek az uniós igazolványok

 – tájékoztatott a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón, megjegyezve: nem szeretné, ha az Európai Unió bármely más tagállamához képest a magyarok hátrányosan lennének megkülönböztetve.

Gulyás Gergely a járványhelyzetet értékelve elmondta: a virológusok többsége szerint jelenleg a járvány csúcsún vagyunk, ugyanakkor a szakemberek úgy vélik, hogy az omikron gyors terjedése miatt az ötödik hullám elvonulása is gyorsabb lesz, mint a korábbi hullámoké. A fertőzésszámok továbbra is kifejezetten magasak, ezért a kormány mindenkit arra kér, hogy éljenek az oltás lehetőségével, hiszen – bár az omikron esetében az oltottság kevésbé véd meg a fertőzéstől – de a súlyos tünetek ellen továbbra is a lehető legnagyobb védelmet nyújtja. 

Ennek kapcsán Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő bejelentette: Magyarország részt vesz abban a beszerzésben, amelyet az Európai Bizottság indított a Paxlovid iránt, amit a magas kockázatú betegek gyógyítására lehet felhasználni. Elmondása szerint jelenleg 50 ezer kezelésnek megfelelő gyógyszer beszerzését tervezik, ami a későbbiek során tovább emelhető majd. 

Az oroszországi tárgyalásokkal kapcsolatban a tárcavezető rögzítette: fenn kell tartani a dialógust és a gazdasági kapcsolatokat Oroszországgal, emellett meg kell tenni mindent, ami Európa hatalmában áll, hogy a konfliktusok és háborúk Ukrajnában elkerülhetők legyenek. Ugyanakkor – folytatta – Magyarország tisztában van a helyével és a súlyával, tehát az ukrán helyzet rendezése nem a magyarokon múlik, azonban ez és az energiabiztonság kérdése nem függetleníthetők egymástól – mutatott rá. 

Tájékoztatása szerint 

a Gazprommal tavaly megkötött gázvásárlási szerződés alapján egymilliárd köbméter gáz érkezik hazánkba, a tárgyalások alapján viszont nyitottak arra, hogy további egymilliárd köbméterig bővítik a szerződést

 – hangsúlyozta a miniszter. 

Mint fogalmazott, jelenleg egész Európa a gázhiánytól szenved, de ahhoz, hogy a rezsicsökkentés vívmányait fenn tudjuk tartani, szükség van az orosz gázra, ami 2036-ig Magyarország számára biztosítva van. Elmondása szerint ma a legkedvezőbb áron tudunk gázt venni Oroszországtól, a piacon ennél kedvezőbb áron vásárolni nem lehet. A kalkuláció szerint hazánk 9,5 milliárd köbméteres gázigényéből 5,5 milliárdot Oroszországtól szerzünk be – jegyezte meg. 

A miniszter továbbá megerősítette, hogy a tavalyi hét százalékos gazdasági növekedésnek köszönhetően februárban megérkezik a teljes 13. havi nyugdíj, a gyermekesek és a 25 év alattiak visszakapják az általuk 2021-ben befizetett személyi jövedelemadót, az előző évben bejelentett béremelések és a megemelt bruttó bérminimum és közfoglalkoztatotti fizetések is kifizetésre kerülnek, valamint a hathavi fegyverpénzt is kifizetik az arra jogosultaknak – közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető arra is kitért, hogy a fóliás zöldségtermesztés területén a viharok komoly károkat okoztak, amelyeket az agrártárca jelenleg vizsgál. Éppen ezért 

a kormány garanciát vállal arra, hogy plusz forrásokat különít el és rendkívüli vis major alapot hoz létre.

 Elmondása szerint ezek a juttatások azokra fognak vonatkozni, akiknél a kár várhatóan több mint harminc százalékos jövedelemcsökkenést eredményez, és mivel sokan esnek ebbe a körbe, várhatóan több milliárd forintos kárigénnyel kell szembesülni – mutatott rá. Hozzátette, a kormány azt szeretné, ha az ezzel kapcsolatos károkat az állam meg tudná téríteni az, és nem mennének csődbe a gazdák.

A pedagógus-sztrájkra reagálva a tárcavezető elmondta: a legfontosabb kérdés hogy jogos-e az igény, a magasabb bérre. 

A kormány szerint az igény jogos, a sztrájk azonban ettől független kérdés, hiszen egy politikai akcióról beszélünk – jegyezte meg. Gulyás Gergely szerint a pedagógusok demonstrációja törvénytelen volt, ugyanakkor a kormány nem foglalkozott a szankcionálásuk kérdésével, hanem a tanárok jogos igényével, a béremeléssel szeretnének foglalkozni.

Forrás: magyarnemzet.hu, Kincses Krisztina-Ternovácz Áron