Magyarországot és az Egyesült Királyságot közös érdekek kötik össze a Brexit után is

A britt-magyar kapcsolatok a Brexit után is nagyon eredményesek lesznek. - A kép forrása: hirado.hu

Schmitt Pál Péter helyettes államtitkár Budapesten fogadta Caroline Wilsont, a brit külügyminisztérium európai igazgatóját, akivel az Európa előtt álló politikai és gazdasági kihívásokról egyeztetett.

A Miniszterelnökség állami vezetője üdvözölte, hogy London a Brexit-megállapodás esetleges elmaradása esetén is garantálná az Egyesült Királyságban élő magyarok jogait. A helyettes államtitkár rámutatott: a magyar kormány kezdettől kiemelt hangsúlyt fektet az Egyesült Királyságban élő uniós polgárok érdekeinek védelmére, a magyarországi britek jogai esetében pedig a viszonosság elvét tekinti kiindulópontnak. Hozzátette: a cél egy tisztességes és kölcsönösen elfogadható Brexit-megállapodás, amely a lehető legszorosabb kereskedelmi, befektetési és biztonságpolitikai együttműködést teszi lehetővé az EU és a szigetország között a brit kilépés után is. A két ország Európa jövőjével kapcsolatban is hasonlóan gondolkodik és a valós problémákat helyezi középpontba, ide tartozik egyebek között a kontinens biztonságának megerősítése, Európa globális versenyképességének helyreállítása, valamint a nyugat-balkáni régió politikai és gazdasági stabilitásának elősegítése – tette hozzá Schmitt Pál Péter. Magyarország és Közép-Európa számára jó hírt jelent az a brit kormányzati elképzelés, amely szerint a szigetország az EU-ból való kilépéssel nem fordít hátat Európának és a jövőben is szoros együttműködést kíván fenntartani – mondta. (Forrás: Miniszterelnökség)

Az Egyesült Királyság fejlett ipari ország, nominális GDP-jét tekintve az ötödik, a vásárlóerő-paritását illetően pedig a hatodik legfejlettebb gazdaság a Földön. A 20. század elején a világ legerősebb hatalma volt. A két világháború veszteségei és a birodalom széthullása megszüntette vezető szerepét, de az ország ma is nagyhatalom, gazdasági, politikai, kulturális és katonai befolyása jelentős. Atomhatalom, honvédelmi költségvetése a harmadik legnagyobb a nagy-világ országai között. – A Polgári Kisgazdák úgy vélik, hogy nagyon helyes úton jár a Magyar Kormány, amikor a Brexit után is a lehető legjobb gazdasági és politikai kapcsolatokra törekszik az Egyesült Királysággal. (KPE)