Magyarországot a bevándorláspolitikája miatt támadják az EU-ban a bevándorláspárti erők

MTI Fotó: Krizsán Csaba

Nem az európai parlamenti (EP-) választási kampányban kell a Magyarország ellen politikai megfontolásból indított hetes cikkely szerinti eljárást megtárgyalni, de ezen a téren az Európai Unió soros elnökségét ellátó Románia részéről „nem hiányzik a jó szándék” – mondta Gulyás Gergely az MTI-nek hétfőn, miután George Ciambával, a román kormány európai ügyekért felelős miniszterével tárgyalt Bukarestben. A Miniszterelnökséget vezető miniszter leszögezte: az eljárást egyértelműen Magyarország bevándorláspolitikája miatt indították az EP-ben többségben lévő bevándorláspárti erők. Gulyás Gergely szerint számtalan nagy jelentőségű, Magyarországot is közvetlenül érintő ügy szerepel napirenden a román uniós elnökség idején, és köztük vannak olyanok is, ahol közös magyar-román érdekek vannak.

Mind Magyarország, mind Románia azt szeretné, ha sem a kohéziós-, sem az agrártámogatások nem csökkennének, és ha a tagállamok a befizetéseiket növelni tudnák, pótolva a brit kilépés miatt kieső költségvetési forrásokat. MTI

A Külgazdasági és Külügyminisztérium tájékoztatásért és Magyarország nemzetközi megjelenítéséért felelős államtitkára szerint a „brüsszeli bevándorláspárti politikusok” bújtatott jogalkotással próbálják kötelezővé tenni az ENSZ globális migrációs csomagját, amelyről korábban azt mondták, nem lesz kötelező.

Menczer Tamás kedden az M1 aktuális csatornán azt mondta, a migrációs csomagot kilenc uniós tagállam nem fogadta el, mégis minden uniós dokumentumban hivatkozási alapként akarják használni. Az uniós tagállamok és az Arab Ligához tartozó országok külügyminisztereinek hétfői brüsszeli tanácskozásán Magyarország olyan dokumentumot nem támogatott, amelyben a migrációs csomag közös álláspontként volt feltüntetve – tette hozzá. Kijelentette, antidemokratikus a migrációs csomagot közös európai álláspontként feltüntetni, hiszen az uniós tagállamok egyharmada nem szavazta meg. Az államtitkár közölte, az ENSZ migrációs csomagja nem megállítani, hanem megszervezni, legalizálni szeretné az illegális bevándorlást, ezért az összes dokumentum, amely erre a csomagra hivatkozik, ugyanezt a célt szolgálja. A magyar kormány ezzel nem ért egyet, Magyarország meg akarja állítani a migrációt, és ott szeretne segíteni, ahol a baj van – hangsúlyozta. Menczer Tamás úgy fogalmazott, a magyar diplomácia elszigetelődése a bevándorláspártiak régi vágyálma, ezt a vádat „négy éve halljuk, és közben diplomáciai csúcsidőszakok követik egymást, ezért az elszigetelődésen Szijjártó Péter külügyminiszter mosolyogni vagy hangosan nevetni szokott”. A Kossuth Rádió „Jó reggelt, Magyarország!” – című műsorában Menczer Tamás arról beszélt, HOGY az arab országokkal a határvédelemben, a terrorizmus elleni harcban és a gazdaságfejlesztésben kell együttműködni. Az Arab Liga országain belül is vannak, akik nem akarnak népességcserét, meg akarják védeni a határaikat, és a helyben maradást kívánják segíteni – tette hozzá. Azzal kapcsolatban, hogy a magyar kormány nem fogadja azt a holland parlamenti delegációt, amely a magyar jogállamiság helyzetét vizsgálná, Menczer Tamás elmondta: Hollandia nem Magyarország felügyeleti szerve, a holland bevándorláspárti politikusoknak semmi joguk nincs arra, hogy Magyarországon vizsgálódjanak. „Mi lenne, ha egy magyar csoport meg azt vizsgálná, hogy fordulhat elő, hogy Hollandia előző budapesti nagykövete az Iszlám Állam terrorszervezethez hasonlította Magyarországot pusztán azért, mert nemet mondunk az illegális bevándorlásra?” – tette fel a kérdést az államtitkár. Judith Sargentini és Frans Timmermans – „Soros György embere, az európai bevándorláspártiak vezetője” – is holland, ők biztos „mozgatják” a kapcsolataikat – tette hozzá Menczer Tamás. (Forrás: MTI)