Magyarországon több, mint 100 éve folyamatosan kultúrharc folyik

Fotó Vígszinház

A nemzeti kultúránkért folytatott küzdelem történelmünk része volt és marad. A Polgári Kisgazdák nem pusztán érdeklődéssel figyelik a most folyó kultúrharcot, azt saját ügyüknek tarták. Szükségesnek tartjuk, hogy hazánkban a 10 éve bekövetkezett politikai és gazdasági változások a kultúrában is érvényesüljenek. Vidnyánszky Attila nem magányos harcos, a nemzeti érzelmű Magyarország mögötte áll. A kultúrában a nemzeti vonal érvényesítése a magyar jövő záloga. (kpe)

 

Hvg.hu: Vidnyánszky Attilát nagyon megviselték az utóbbi időben történtek

A hvg.hu a Magyar Teátrumi Társaság (MTT) hétfői közgyűlését illetően arról ír: nem sikerült támogató nyilatkozatot elfogadni a szervezetnek elnökük, Vidnyánszky Attila mellett. Egy néhány mondatos szöveget ugyan elkészítettek, de maga Vidnyánszky kérte, hogy ne adják ki – közli a lap, mely úgy tudja: a vitában több felszólaló is akadt, aki ugyan nem bírálta egyértelműen a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) kuratóriumi elnökét, de hangsúlyozta, nem lenne jó kiadni egy támogató nyilatkozatot. A portál arra is kitér: Vidnyánszky környezete szerint a vezetőt nagyon megviselték az utóbbi időben történtek, és az „ellene folyó karaktergyilkosság, hiszen ő egy érzékeny ember, még ha ezt zord külső mögé rejti is”. „Egy kormányközeli forrás” a hvg.hu-nak azt mondta: elégedetlenek Vidnyánszkyval, mert „elmaradt a gyors megoldás”. A lap hozzáteszi: ezzel lehet összefüggésben információik szerint, hogy Vidnyánszky az MTT közgyűlésén is felvetette az esetleges távozását a kuratórium éléről. A portál rámutat: a színházi rendező egyik legközelebbi munkatársa szerint azonban Vidnyánszky nem lett „kegyvesztett”, bírja Orbán Viktor kormányfő támogatását. Ha mégis mennie kell a kuratórium éléről, akkor, hogy a presztízsveszteséget elkerülje, a miniszterelnök „nem konszenzusos színházi embert küld helyette, hanem olyan politikust, hogy a diákok visszasírják Vidnyánszkyt” – fejtette ki a lapnak az informátor. A hvg.hu úgy értesült: a kormányt is készületlenül érte, hogy a vártnál sokkal nagyobbat szólt az SZFE-ügy, de azzal számolnak, hogy „minden csoda három napig tart”.

Kössenek kompromisszumot az érintettek a színművészeti ügyében – javasolta szerdai sajtótájékoztatóján a jobbikos Brenner Koloman, hozzátéve: a Parlament alelnökeként felajánlja közvetítését az egyetem hallgatói, oktatói és új vezetése számára. A Jobbik nyilvánvalóvá tette, hogy egy balliberális párt – kommentálta a Mi Hazánk elnöke, Toroczkai László azt, hogy egykori pártja tagjai szolidaritást vállaltak az SZFE-t elfoglaló diákokkal. Szerinte a Jobbik a liberális színészek és kultúremberek támogatására pályázik.

Az erdélyi magyar színházakhoz és bábszínházakhoz tartozó színészek és színházi munkatársak szolidaritást vállalnak a színművészeti tanáraival és diákjaival – olvasható a 444.hu szerint a 112 aláíróval kiadott közleményben. „Megdöbbenéssel tapasztaljuk, hogy a budapesti SZFE átalakítása ügyében zajló politikai konfrontáció Magyarországról a határon túlra is átterjedt. (…) Az SZDSZ-es vétetésű magyarországi kulturális véleménydiktatúra ellenében határozottan kiállunk a Vidnyánszky Attila nevével fémjelzett nemzeti színház- és filmművészeti törekvések mellett” – jelzi állásfoglalásában Tőkés László, az EMNT elnöke.

MTI, HIRTV.HU, HVG.HU, 444.HU, MAGYARNEMZET.HU, ATV.HU