Magyarországon a jogállamiságot nem megteremteni, megélni kell

Fotó origo.hu

IM: A parttalan jogállamisági viták helyett az európai igazságügyi együttműködés jövőjére kell fókuszálni/Német igazságügyi miniszter: döntő fontosságú a demokrácia és a jogállamiság megerősítése

Az eddigi meddő jogállamisági viták helyett az európai igazságügyi együttműködés jövőjére kell koncentrálni – mutatott rá Bóka János, az Igazságügyi Minisztérium (IM) európai uniós és nemzetközi igazságügyi együttműködésért felelős államtitkára az EU igazságügyi minisztereinek hétfői videókonferenciáján. Az államtitkár szerint nagy szükség lenne arra, hogy megvitassák az igazságszolgáltatás digitalizációjának, és a nemzetközi igazságügyi együttműködés folyamatosságának kérdéseit, melyeknek a járványhelyzetben kiemelkedő jelentőségük volt. Megjegyezte: a magyar kormány kiemelt fontosságúnak tartja az online térben elkövetett bűncselekményekkel szembeni hatékony jogi fellépés eszközeinek biztosítását. Ez a probléma nemzetközi és uniós együttműködést igényel, mivel egyetlen állam sem képes egyedül a hatékony fellépésre – hangsúlyozta.

Döntő jelentőségű a demokrácia és a jogállamiság megerősítése, különösen most, a koronavírusjárvány idején, a populisták és a radikálisok ugyanis megpróbálnak visszaélni a vészhelyzet okozta állapotokkal – jelentette ki Christine Lambrecht, az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németország igazságügyi minisztere a tanácskozást követően. Didier Reynders igazságügyi uniós biztos kérdésre válaszolva közölte: az uniós bizottság aggodalmát fejezte ki a magyarországi rendkívüli intézkedések időkorlát nélküli bevezetése, valamint a hamis hírek terjesztőinek büntethetősége miatt. Hozzátette: noha a magyar parlament a törvény hatályát megszüntette, a bizottság továbbra is szoros figyelemmel kíséri a magyar intézkedéseket, bizonyos rendelkezések ugyanis továbbra is érvényben maradtak.

MTI