Magyarországnak és az Uniónak fontos érdeke a mezőgazdaság fejlesztése/ A magyar kormány nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy az uniós költségvetésben az agrárium támogatása változatlan maradjon.

Fotó Shutterstock

A magyar kormány az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon mindvégig azt az álláspontot képviseli, hogy az Európai Uniós költségvetésben a mezőgazdaságra fordítható támogatási összegek nem csökkenhetnek. Az Agrártárca tárgyalásokat folytatott azért is, hogy változatlanul megmaradjon a területalapú támogatás, amely a magyar mezőgazdaság fejlesztéséhez szükséges.

Az uniós költségvetésben a mezőgazdaságra fordítható források összegének csökkentésére javaslat került előterjesztésre, ezt azonban a bizottság eddig nem vette tárgyalásba. Változatlanul fennáll annak a veszélye, hogy a migrációval kapcsolatos költségek miatt egyesek hozzá kívánnak nyúlni a mezőgazdaság számára nélkülözhetetlen forrásokhoz.

A Polgári Kisgazdák felhívják a figyelmet arra, hogy a II. világháborút követően Európában óriási élelmiszerhiány lépett fel. Voltak olyan országok, országrészek, ahol az emberek éheztek. A mezőgazdaság jelenlegi teljesítménye nem csökkenthető, annak növelésére van szükség. Az uniós költségvetésben megjelenő támogatások a mezőgazdaság fejlesztésén kívül azt a célt is szolgálják, hogy az alapvető élelmiszer árak a társadalom minden rétege számára megfizethető legyen.

Aláírásgyűjtés indul a Magosz és a NAK kezdeményezésére

A Polgári Kisgazdák támogatnak minden olyan kezdeményezést, amely el kívánja hárítani azt a veszélyt, hogy az Európai Unió költségvetésében csökkenjen a mezőgazdaságra fordítható támogatások összege. Azt sajnálatosnak tartjuk, hogy a kezdeményezésről a sajtóból értesültünk. (TKB)