Magyarország továbbra is kiáll a Kárpátaljai magyarokért

Fotó: US Embassy Budapest, Németh Attila

Cornstein: A NATO-t nem azért hozták létre, hogy etnikai kisebbségekkel kapcsolatos vitákban közvetítsen

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint az elmúlt hónapokban sikerült magasabb szintre emelni az amerikai-magyar kapcsolatokat, a két ország közötti párbeszéd pedig baráthoz és szövetségeshez méltó módon zajlik. David B. Cornstein csütörtökön az Országgyűlés Külügyi Bizottságában kiemelte, az Egyesült Államokat és Magyarországot mélyen gyökerező viszony fűzi össze, amelyben néha vannak véleménykülönbségek, de a tiszteletteljes párbeszéd által ezeken is úrrá tudnak lenni. Létfontosságúnak nevezte, hogy a NATO támogassa Ukrajnát nyugati törekvéseiben és ne függessze fel vele az együttműködést. Ugyanakkor megjegyezte: a NATO-t nem azért hozták létre, hogy etnikai kisebbségekkel, oktatási és nyelvi kérdésekkel kapcsolatos vitákban közvetítsen, és ezen kérdések behozása a NATO-ba gyengítené a szervezetet. De az Egyesült Államok ismeri és tiszteletben tartja Magyarország aggodalmait, és a két ország közötti párbeszéd fenntartásán dolgozik – fűzte hozzá. Az energiabiztonsággal kapcsolatban hangsúlyozta, Magyarországnak módot kell találnia az energiaforrások diverzifikálására, hogy csökkentse függését Oroszországtól. Ennek érdekében támogatják a Horvátországba tervezett földgázterminál megvalósítását, valamint a bolgár-román-magyar-osztrák (BRUA) gázfolyosó kiépítését. Kitért arra is, hogy szomorú, amiért a Közép-európai Egyetemnek (CEU) távoznia kell Budapestről, véleménye szerint ez rossz Magyarországnak.

Magyar Levente, a Külgazdasági és Külügyminisztérium parlamenti államtitkára azt hangoztatta, hogy stratégiai mélységű nézeteltérések nem terhelik a két ország kapcsolatát, a rendszeres egyeztetések pedig remélhetőleg meghozzák a nyitott kérdésekre is a megoldást. Elmondása szerint a NATO-beli együttműködésben nincsenek érdemi nyitott kérdések, leszámítva Magyarország Ukrajna-politikáját. Megjegyezte, Ukrajna részéről nyílt támadás érte az ottani kisebbségeket, de az elmúlt hetekben pozitív irányba indult a dialógus és enyhülés érződik a kétoldalú kapcsolatrendszerben. Az energiabiztonság kérdésében az amerikai és a magyar érdekek egybeesnek, Magyarország is károsnak tartja az egyoldalú függőséget, és minden tőle telhetőt megtesz a diverzifikáció érdekében – jelentette ki az államtitkár.

Németh Zsolt, a bizottság fideszes elnöke az ülés utáni sajtótájékoztatóján azt mondta, David B. Cornstein érkezése az elmúlt időszakban nyugalmat hozott a kétoldalú kapcsolatokba, ugyanakkor a nagykövet nagyon őszinte, és érzékeny kérdésekről is elmondja a meglátásait.

MTI