Magyarország sikeresen nézett szembe az elmúlt tizenhárom év kihívásaival

origo.hu

Orosz–ukrán háború, koronavírus-járvány, gazdasági nehézségek, migráció – a Magyar Nemzet összegezte azokat a globális és lokális problémákat, amelyekkel hazánknak 2010 óta szembe kellett néznie. Köszönhetően a kormány és a szakemberek felkészültségének Magyarország sikerrel vette ezeket az akadályokat. A horvát-magyar zöldhatáron érkezett migránsok rendőri felügyelettel vonatra szállnak a gyékényesi vasútállomáson, Zákányban 2015. szeptember 24-én

Globális és lokális szinten is több rendkívüli helyzetet kellett kezelnie hazánknak az utóbbi években. Ezek közül az egyik az árvízhelyzet, amely az utóbbi napok dunai vízállása miatt vált ismét aktuálissá. – A helyzet nehéz, de kézben tartjuk! – fogalmazott Orbán Viktor, miután a súlyos esőzések ­miatt kialakult árvízről egyeztetett hétfőn az Országos Műszaki Irányító Törzsnél (OMIT), ahol a szervezet vezetőivel együtt áttekintették a helyzetet. A miniszterelnök meghallgatta az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) védelmi szervének jelentését az eddig elvégzett munkáról és a további feladatokról. Megállapították, hogy az elmúlt években végrehajtott árvízvédelmi fejlesztések és az új létesítmények jól vizsgáztak, a szakemberek helytállnak, és képesek megvédeni az emberek biztonságát és vagyonát az árvizektől – írja a Magyar Nemzet.

A cikk emlékezetet, hogy hasonlóképpen kihívás elé állította a kormányt a 2013-as dunai árvíz, valamint a 2010-es vörös­iszap-katasztrófa is.

Az immár 534. napja tartó orosz–ukrán háború szintén új kihívásokat hozott: a fizikai biztonság mellett a gazdasági stabilitás, az eddig elért eredmények megőrzése is szükségessé vált, miután az elhibázott brüsszeli szankciók háborús inflációt, valamint energia-veszélyhelyzetet teremtettek szerte a kontinensen.

 Mi, magyarok fekete öves válságkezelők vagyunk, bármekkora is körülöttünk a zűrzavar, nálunk a fejekben rend, a karokban erő, a szívekben lojalitás uralkodik – idézi  Orbán Viktor miniszterelnök 2020 nyarán – még a koronavírus-járvány első hulláma idején – elhangzott, a hazai válságkezelés lényegét summázó szavait a cikk.

A pandémiát hazánk az időben meghozott járványügyi korlátozásoknak köszönhetően sikerrel vészelte át a járványt, továbbá ahogy rendelkezésre álltak a betegség elleni vakcinák, a kormány a sokrétű oltóanyag-beszerzéseknek köszönhetően rövid idő alatt magyarok millióinak tette elérhetővé a betegség ellen védettséget jelentő készítményeket.

A 2015-ben kirobbant migrációs válság szintén egy tőlünk független folyamat volt, amely veszélybe sodorta Magyarországot. A magyar kormány a megnövekedett migrációs nyomás miatt már 2015 júniusában úgy döntött, hogy a Szerbiából beáramló illegális migránsok okozta problémát műszaki határzár létesítésével, valamint egyéb, például az államhatár védelmét szolgáló jogi eszközökkel kezeli. Az intézkedéseknek köszönhetően pedig lezárult a magyar határ az illegális bevándorlók előtt.

Forrás: kisalfold.hu

https://www.kisalfold.hu/orszag-vilag/2023/08/magyarorszag-sikeresen-nezett-szembe-az-elmult-tizenharom-ev-kihivasaival