Magyarország nem kér mást, mint egyenlő elbánást

Fotó: tankonyvtar.hu

Az Európai Parlament (EP) baloldali pártjai minden hónapban Magyarországról kezdeményeznek vitát, szerdán a koronavírus-járvány utáni fellendülésre szánt helyreállítási alap forrásainak kifizetéséről, ami valójában nem más, mint egy ismételt politikai nyomásgyakorlás – nyilatkozta Győri Enikő, a Fidesz EP képviselője az MTI-nek a testületnek a helyreállítási tervek jelenlegi állásáról szóló plenáris vitája előtt.

A képviselő szerint az „baloldali többsége állandóan reflektorfénybe helyezi Magyarországot, mert nem bírja elviselni, hogy ott nem úgy mennek a dolgok, ahogy ők szeretnék meghatározni.”

Győri Enikő elmondta: idén áprilisban az Európai Bizottság a magyar kormánnyal folytatott tárgyalások során már közel volt ahhoz, hogy elfogadja a helyreállítási tervet. Mint mondta, a magyar terv minden tartalmi elvárásnak megfelel a zöld és digitális átállásra vonatkozóan, fontos egészségügyi, munkaerőképzési, közlekedési programokat tartalmaz olyan intézményi garanciák vállalásával, amelyek az uniós pénzek tisztességes felhasználásához kötődnek.

Kiemelte: a bizottsággal folytatott tárgyalások azonban elakadtak, amikor a magyar országgyűlés elfogadta a gyermekvédelmi törvényt. A brüsszeli testület a tervek elbírálásának meghosszabbítását kérte, egyelőre eredmények nélkül, ahogy a lengyel helyreállítási alap esetében is történt. Az eredeti időpont szeptemberben járt le.

Hozzátette:

az EP fenn kívánja tartani a politikai nyomást, meg akarja félemlíteni az Európai Bizottságot, mivel nem akarja, hogy a bizottság a hatályos jogszabályok alapján, ugyanazon tartalmi elvárások mentén egyeztessen a magyar és a lengyel kormánnyal, ahogyan azt a többi tagállammal is teszi.

Kitért arra is, hogy Magyarország nagyon fontosnak tartja a helyreállítás ügyét, ezért saját erőből fogja elkezdeni a források folyósítását, amelyhez 4,5 milliárd euró értékben vett fel hitelt a pénzpiacokról.

Utalt arra, hogy Magyarország pénzügyi minősítése javult, „így alig van különbség aközött, amennyiért a pénzpiacokon jut forráshoz, mint amennyiért az Európai Bizottság kapja azokat.

„Az uniós helyreállítási alap elvileg támogatás, de ezt majd vissza kell fizetni, nem ingyenpénzről van szó” – emlékeztetett.

Győri Enikő felhívta a figyelmet: nem kérünk mást, mint egyenlő elbánást, a kettős mérce kerülését. Magyarország nyitott a párbeszédre, a bizottságnak pedig össze kell szednie bátorságát, és ellen kell állnia a politikai nyomásnak. Forrás: MTI, hirado.hu