Magyarország keleti határinak védelme Európai közös feladat / Szlovák rendőrök vonulnak fel a magyar határon

A határvédelmi kerítés. - A kép forrása: hvg.hu

Szlovákia újabb 38 rendőrt vezényelt a magyar-szerb határra. Ők váltják az ott szolgálatot teljesítő rendőröket, és segítenek védeni az illegális bevándorlóktól a külső schengeni határt. Várhatóan február végéig teljesítenek ott szolgálatot.

A szlovák rendőröket Roman Mikulec megbízott belügyminiszter, Hamran István országos rendőrfőkapitány és Robert Gucký, a határ- és idegenrendészeti hivatal igazgatója bocsátotta útra. „Továbbra is az a meggyőződésünk, hogy a külső schengeni határ védelme sokkal hatékonyabb megoldás, mint az Európai Unión belüli belső határok ellenőrzésének bevezetése” – mondta Szlovákia megbízott belügyminisztere, és hozzátette, erről az álláspontról az Európai Unió hatóságait is tájékoztatja.

A tárcavezető úgy véli, a közelgő svédországi informális csúcstalálkozón is téma lesz az illegális bevándorlás. Elmondta továbbá, hogy Szlovákia december végén 30 rendőrt küldött az Európai Határ- és Partvédelmi Ügynökség, a Frontex által ellenőrzött romániai és szerbiai helyszínekre.

Az első kontingens részeként Magyarországra vezényelt rendőrök munkáját Szlovákia országos rendőrfőkapitánya értékelte. „Bebizonyosodott, hogy  ha a külső schengeni határt megfelelően őrzik, akkor a belső határokon lényegesen kevesebb a probléma”

– jelentette ki Hamran István, és közölte, ha sikerül emelni a rendőrök létszámát, tovább erősíthető a határvédelem. Jelenleg mintegy 21 ezer rendőr teljesít szolgálatot Szlovákiában, de a rendőrfőkapitány szerint több száz fővel, közel kétezerrel lehetne növelni a rendőrök létszámát. Javaslatát a héten szeretné előterjeszteni.

A magyar-szerb határra vezényelt szlovák rendőrök feladata a határőrizet és a járőrözés lesz magyar kollégáikkal közös csapatokban, Kiskunhalas térségében, a szerb-magyar határon levő kerítéstől az ország belseje felé. A magyar fél aktuális operatív feladatainak megfelelő szolgálatot is ellátnak majd. A belügyminiszter megerősítette, hogy ha szükség lesz rá, meghosszabbítják a rendőrök magyarországi szolgálatteljesítésének időtartamát.

Robert Gucký, a határ- és idegenrendészeti hivatal igazgatója szerint a múlt év vége óta nyugodtabb a helyzet a szlovák-magyar határon. „

A magyar-szerb határon is csökkent valamennyivel a migránsok száma, de még így is elég sokan vannak” – mondta.

Az illegális bevándorlásra vonatkozó statisztikai adatok szerint a 2022-es év utolsó két hetében jóval kevesebb személyt vettek őrizetbe, mint korábban. A rekordot novemberben, az év 44. hetében regisztrálták. A belügyminisztérium tájékoztatása szerint 2023 eleje óta szintén csökkenés tapasztalható.

A határ- és idegenrendészeti hivatal igazgatója megerősítette, hogy Szlovákia továbbra is részt akar venni a Frontex által szervezett műveletekben. Közölte, hogy tárgyal az Európai Bizottsággal a rendőrök kivezénylésével kapcsolatos költségek megtérítéséről. Tavaly összesen 68 rendőrt küldött Szlovákia a Frontex műveleteinek helyszínére, a szlovák rendőrök a határellenőrzéssel és -őrizettel, valamint a migránsok regisztrációjával kapcsolatos teendőket végzik. Az Észak-Macedóniával kötött kétoldalú megállapodások alapján további 61 rendőrt vezényeltek a görög határra.

Forrás: infostart.huhttps://infostart.hu/tudositoink/2023/01/10/szlovak-rendorok-vonulnak-fel-a-magyar-hataron