Magyarország is részt vesz a NATO-egyeztetésen, ahol az Ukrajnának történő fegyverszállításról döntenek

Fotó Image Source, Getty Images Hungary

Több mint 40 NATO-ország, köztük Magyarország havi rendszerességgel egyeztet majd arról, hogy tudják segíteni Ukrajnát az Oroszország elleni védekezési műveletekben. A fórum alakulóülése a németországi Ramstein légibázison történt meg – írja a Euronews.

A CNN információi szerint a konzultáción résztvevő országok közt Magyarország is megtalálható, melyet a Euronews lényegében a magyar kormány Ukrajnába való fegyverszállítást kerülő törekvéseivel ellentétes lépésként értelmez.

Ugyanakkor a cikk szerint a NATO-tagok nem csupán fegyverek, hanem egyéb katonai eszközök, illetve védekezési műveleteket támogató eszközök biztosításáról is egyeztetnek, tehát az eddig nyilvánossá vált információkból még nem lehet arra következtetni, hogy a magyar kormány fegyverszállítással kapcsolatos álláspontja változott volna.

Elképzelhető, hogy hazánk egészségügyi felszerelésekkel, logisztikai támogatással, kibervédelmi segítséggel tervezi kivenni a részét a NATO-projektből, ami nem minősül fegyverszállításnak, viszont a védekezési műveletekben nyújtott segítségként értelmezhető.

Valószínűleg a ramsteini fórum konkrét tartalmával kapcsolatos információk tükrében többet lehet majd tudni hamarosan arról, hogy milyen szerepe lesz Magyarországnak a NATO-platformon belül.

Forrás: portfolio.hu