Magyarország fontos szerepet játszik az AIIB víz-stratégiájának kidolgozásában

Fotó: pannon-viz.hu

A nemzetközi pénzügyi intézményeknek stratégiailag kell kezelniük a vízgazdálkodás kérdését, az Ázsiai Infrastrukturális Beruházási Bank (AIIB) pedig élenjárónak tekinthető, hiszen hazánk szorgalmazására elsőként kezdte meg konkrét vízstratégia kidolgozását e fejlesztési intézmények között – mondta el Balogh László, a Pénzügyminisztérium helyettes államtitkára, aki Magyarország képviseletében részt vett a bank július 12-13-i közgyűlésén Luxembourgban.

A 2016-ban Kína kezdeményezésére létrehozott pekingi székhelyű multilaterális fejlesztési bank közgyűlésének központi témája idén az “összekapcsolódás és együttműködés”, a bank szervezeti stratégiája, valamint a digitális infrastruktúra fejlesztése volt. Balogh László az AIIB Kormányzótanácsa ülésén elhangzott hozzászólásában hangsúlyozta: az ázsiai kontinensen jelentős méretű az infrastrukturális beruházások iránti igény, melyet tükröznek az olyan hosszú távú stratégiai kezdeményezések is, mint például az Egy Övezet-Egy Út Kezdeményezés, melynek Magyarország további 15 régióbeli országgal együtt aktív szereplője.

A helyettes államtitkár hozzászólásban kiemelte: A víz globális kérdéssé vált akar annak szűkösségéről és hiányáról, akár a pusztító árvizekről vagy éppen a túlzottan szennyezett vizekről beszélünk. Magyarország idén júniusban sikeres vízügyi konferenciát szervezett Budapesten, mely az AIIB éves közgyűlésének felvezető rendezvénye és az idei októberi budapesti Víz Világtalálkozó előkészítő eseménye volt. Az októberi budapesti esemény az AIIB számára is kiváló lehetőséget teremt, hogy a vízügyi témában szerzett tapasztalatait megossza, előkészítés alatt álló vízstratégiájával pedig példát mutatasson más nemzetközi pénzügyi intézmények számára is – tette hozzá Balogh László.

Balogh László a közgyűlésen kétoldalú megbeszélést folytatott Csin Li-csünnel, az AIIB elnökével, valamint Joachim von Amsberggel, a stratégiáért és szektoriális politikáért felelős alelnökkel. A magyar delegáció vezetője üdvözölte az AIIB által a vízgazdálkodásra vonatkozó AIIB-stratégia kialakításának megkezdését, melyet magyar oldalról is intenzív előkésztő munka kísér. A helyettes államtitkár jelezte: Magyarország kész a vízügyek területen meglévő széleskörű tudását és tapasztalatait is megosztani az AIIB-vel, hozzájárulva a víz stratégia kidolgozásához és sikeres végrehajtásához.

(Pénzügyminisztérium, kormany.hu)