Magyarország felkészülten várja a telet: 86 százalékos a hazai földgáztárolók töltöttsége

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) november 15-i adatai szerint a hazai földgáztárolók töltöttsége 5,44 milliárd köbméter volt, ami az összkapacitás 86,02 százaléka. Az egy évvel ezelőtti mennyiséghez képest november 15-én 19 százalékkal több földgáz volt a tárolókban.

Az Európai Unió gáztárolási rendeletében meghatározott ütemezés alapján Magyarországnak november 1-jéig ötéves átlagfogyasztása 35 százalékát kellett kötelezően betárolnia, ami 3,65 milliárd köbméter. Hazánk a maximális ellátásbiztonságot jelentő nagyobb volumenű betárolásnak köszönhetően november 15-re 1,79 milliárd köbméterrel, azaz csaknem 50 százalékkal teljesítette túl a rendeletben előírt mennyiséget.

A 2022. november 15-ig betárolt mennyiség 880 millió köbméterrel, 19 százalékkal több a 2021. november 15-i mennyiséghez képest. Az éves fogyasztásarányos töltöttség november 15-én 54,48 százalék volt, ami 26,2 százalékkal több az európai földgáztárolók töltöttségi átlagánál.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal továbbá kiemelte,

a betárolt 5,44 milliárd köbméternyi földgáz az éves lakossági fogyasztást meghaladja (137%).

A MEKH bejelentését Hortay Olivér, a Századvég energia- és klímapolitikai üzletágának vezetője is kommentálta Facebook-bejegyzésében, mint fogalmazott:

„Magyarország felkészülten várja a telet: 19 százalékkal több gáz van betárolva, mint tavaly novemberben. Hazánk az uniós előírást csaknem 50 százalékkal túlteljesítette.”

Forrás: hirado.hu, Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal