Sikerült érvényt szerezni a józan észnek/Kik a felelősek az áldozatokért?

Fotó origo.hu

Az orosz agressziót senki nem akarja mentegetni. El kell azonban gondolkodni azon, hogy miután az oroszok bekerítették a várost, megkezdték annak módszeres lebombázását, ajánlatot tettek a védőknek, hogy ha feladják a várost, szabadon távozhatnak.

Az ukrán elnök pontosan tudta, hogy semmilyen segítséget nem tud nyújtani a védőknek, ennek ellenére kijelentette, hogy nem adjuk fel Mariupolt.

Kérdés tehát, hogy ki ítélte halálra a védőket?

KPE

Orbán Viktor: Sikerült érvényt szerezni a józan észnek

A miniszterelnök csütörtök éjjel a közösségi oldalán közzétett videójában a NATO-csúcson Brüsszelben arról számolt be, hogy Magyarország nem járul hozzá a fosszilis energiahordozók szankcionálásához.

Itt fél kettő van, a NATO-csúcs után az európai uniós miniszterelnökök tanácskozásával folytattuk a munkát” – mondta közösségi oldalára feltett üzenetében a késő éjszakába nyúló munkanap végén Orbán Viktor.

A miniszterelnök elmondta, hogy a csütörtöki tárgyalássorozaton néhány ország ismét felvetette, hogy a szankciókat kellene kiterjeszteni a szénre, gázra illetve olajra – a tárgyaláson videókapcsolaton keresztül Volodimir Zelenszkij ukrán elnök részt vett, és ő is megerősítette ezt az igényét.

Magyarország ezt azonban megfontolta, majd elutasította – tekintettel arra, hogy a gáz 85 százaléka és az olaj 60 százaléka Oroszországból jön.

„Egy ilyen szankció hatására a magyar gazdaság pillanatok alatt lelassulna, majd megállna.

Mindez ellentétes a magyar emberek érdekeivel, és egy egyben azt is jelenti, hogy háború árát velük fizettetnék meg. Szerencsére néhány más ország hasonlóképpen érvelt, így sikerül érvényt szerezni a józan észnek, és Magyarországra továbbra is érkezik majd gáz és olaj” – ismertette a kormányfő.

A munka péntek reggel folytatódik, témája az extra magasra felszökött energiaárak kérdése lesz. „Megvitatjuk, hogy mit kell tenni Brüsszelben annak érdekében, hogy az energia ára csökkenjen” – zárta üzenetét Orbán Viktor.

Forrás: hirado.hu

A címlapfotón Orbán Viktor miniszterelnök, Charles Michel, az Európai Tanács elnöke (j) és Roberta Metsola, az Európai Parlament elnöke (b2) az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőinek kétnapos csúcstalálkozóján Brüsszelben 2022. március 24-én. (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán)

Orbán Viktor a NATO-csúcsról: Sikerült érvényesítenünk a magyar nemzeti érdekeket!

A miniszterelnök közösségi oldalán közzétett videójában számolt be az eseményekről: Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, elfogadták, hogy fegyvereket sem küldünk, sőt Magyarország területén keresztül sem haladhatnak fegyverek Ukrajna területére. A NATO továbbá úgy döntött, nem lesz légtérzár Ukrajna fölött.

A kormányfő elmondta: Befejeződött a NATO-csúcs, ahol a magyar álláspontot és a magyar nemzeti érdekeket sikerült érvényesítniük.

„Magyarország nem küld katonákat Ukrajnába, elfogadták, hogy fegyvereket sem küldünk, sőt Magyarország területén keresztül sem haladhatnak fegyverek Ukrajna területére”

– fogalmazott Orbán Viktor.

Hozzátette: „Ezt azért tudtuk elfogadtatni, mert a NATO-nak az lett a közös álláspontja, hogy a legfontosabb közös NATO-cél az, hogy a háború semmiképpen se lépje túl Ukrajna határait,

ezért elvetettük a légtérzár gondolatát is.”

Orbán Viktor elmondta, hogy egy Ukrajna feletti légtérzár azonos lenne a légiháborúval, de ez nem fog megtörténni. A kormányfő szerint ez jó hír Magyarország számára.

Ismertette, hogy döntés született az Ukrajnával szomszédos országok megerősítéséről is: védelmi célzattal NATO-erők települnek Magyarország, Szlovákia, Románia és Lengyelország területére egyaránt. A csapatok „a Magyar Honvédséggel együtt fogják garantálni Magyarország és a magyar emberek békéjét, biztonságát” – zárta üzenetét Orbán Viktor.

Forrás: hirado.hu

Orbán Viktor elutasította az ukrán elnök követeléseit

Kik a felelősök a Mariupoli áldozatokért

Az orosz agressziót senki nem akarja mentegetni. El kell azonban gondolkodni azon, hogy miután az oroszok bekerítették a várost, megkezdték annak módszeres lebombázását, ajánlatot tettek a védőknek, hogy ha feladják a várost, szabadon távozhatnak.

Az ukrán elnök pontosan tudta, hogy semmilyen segítséget nem tud nyújtani a védőknek, ennek ellenére kijelentette, hogy nem adjuk fel Mariupolt.

Kérdés tehát, hogy ki ítélte halálra a védőket?

KPE

Orbán Viktor miniszterelnök elutasította Volodimir Zelenszkij ukrán elnöknek az Európai Tanácsban Magyarországgal szemben megfogalmazott követeléseit, mert azok ellentétesek hazánk érdekeivel – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője pénteken.

Elmondta: Ukrajna elnöke két dolgot kért Magyarországtól, illetve Orbán Viktor miniszterelnöktől.  Az első, hogy szavazza meg a szankciók kiterjesztését az energiaszektorra, és hazánk ne vásároljon gázt és kőolajat Oroszországtól. A második kérése pedig az volt, hogy Magyarország engedjen át fegyverszállítmányokat és küldjön fegyvereket Ukrajnába.

Havasi Bertalan közölte: Orbán Viktor mindkét kérést elutasította, mert azok ellentétesek Magyarország érdekeivel. Magyarország ki akar maradni ebből a háborúból, ezért nem enged át fegyverszállítmányokat, és nem küld fegyvereket Ukrajnába. Ugyanakkor minden eszközzel segíti a háború elől menekülőket, és humanitárius segítséget nyújt nekik – húzta alá a sajtófőnök.

Ismertetése szerint csütörtökig már félmillió ukrajnai menekült érkezett Magyarországra, és hazánk 2 milliárd forintnyi segélyt juttatott el Ukrajnába.

A kőolaj- és a gázcsap elzárása egyet jelentene azzal, hogy a magyar családok fizessék meg a háború árát.  A magyar háztartások 85 százalékát gázzal fűtik, és a magyar kőolajimport 64 százaléka is Oroszországból érkezik – emlékeztetett a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője, kiemelve: a kőolaj-finomítókat csak három-négy év előkészítés után lehet átállítani máshonnan beszerzett kőolaj feldolgozására, a jelenleg felhasznált orosz földgázmennyiség pedig fizikailag sem szerezhető be másik forrásból.

Havasi Bertalan megismételte a kormányzati álláspontot, mely szerint Magyarország nem engedheti meg, hogy a háború árát a magyar családokkal fizettessék meg. Ezért minden európai fórumon ahogy eddig, a jövőben is ellenezni fogjuk a szankciók kiterjesztését az orosz energiahordozókra – mondta.
Forrás: Magyar Hírlap, MTI