Magyarország eddig nem látott nagyságrendben juthat szabad pénzügyi forrásokhoz / Az európai helyreállítási terv

Forrás: agrotrend.hu

Elfogadták a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközről szóló rendeletet

A Tanács 2021. február 11-én elfogadta a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszköz létrehozásáról szóló rendeletet. Ez a 672,5 milliárd EUR összegű eszköz alkotja az EU rendkívüli helyreállítási erőfeszítése, vagyis az uniós vezetők által 2020. júliusban elfogadott 750 milliárd EUR összegű terv, a Next Generation EU (NGEU) gerincét.

A források hozzá fognak járulni ahhoz, hogy a tagállamok kezelni tudják a Covid19-világjárvány gazdasági és társadalmi hatásait, biztosítva egyúttal azt, hogy a tagállami gazdaságokban megvalósuljon a zöld és a digitális átállás, aminek következtében ezek a gazdaságok fenntarthatóbbá és reziliensebbé válnak majd.

Ahhoz, hogy a Helyreállítási és Rezilienciaépítési Eszközből támogatáshoz jussanak, az uniós országoknak terveikben ki kell dolgozniuk egy koherens projekt-, reform- és beruházási csomagot, amely hat szakpolitikai területet ölel fel:

  • zöld átállás
  • digitális transzformáció
  • intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés és munkahelyteremtés
  • társadalmi és területi kohézió
  • egészségügy és reziliencia
  • a következő generációra – többek között az oktatásra és a készségekre – vonatkozó szakpolitikák

Az uniós országoknak – főszabályként – 2021. április 30-ig kell benyújtaniuk nemzeti helyreállítási és rezilienciaépítési terveiket, amelyekben meghatározzák a 2026-ig tartó időszakra szóló reform- és beruházási menetrendjüket.

Forrás: consilium.europa.eu