Magyarország a legnagyobb gyógyszerexportálók közé került

Orbán Viktor miniszterelnök a Béres Rt. Gyógyszergyárában - A kép forrása: kormany.hu

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Debrecenben: 2017-ben Magyarország a 19. helyen felkerült a 20 legnagyobb gyógyszeripari exportőr ország listájára. Ebben a TEVA Gyógyszergyárnak jelentős szerepe van.

Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter – A kép forrása: hvg.hu

Szijjártó Péter a TEVA Gyógyszergyár ötmilliárd forintos beruházással elkészült új üzemének átadó ünnepségén azt mondta, a magyar gyógyszeripar nemzetközi mércével mérve is versenyképes: tavaly az itt készült gyógyszerek 84 százalékát külföldön értékesítették. A gyógyszeripari szektor aránya dinamikusan bővül: tavaly 17 százalékkal nőtt a foglalkoztatottak száma, és elérte a 32 ezret – mutatott rá a miniszter, aki a 21. század meghatározó ágazatának nevezte a gyógyszeripart, amelynek fontos szerepe van a magyar gazdaságban is. Szijjártó Péter szerint a gyógyszeripar sikere az egyik záloga a magyar gazdaság sikeres átalakulásának egy termelésorientált gazdaságból a kutatás-fejlesztés által vezérelt gazdasággá. Utóbbiban a gyógyszeripar úgy is fontos szerepet játszik, hogy az ágazatban költik a vállalatok bevételarányosan a legtöbbet innovációra – fűzte hozzá, megjegyezve, hogy tavaly 880 milliárd forint volt a magyar gyógyszeripar termelési értéke. Közép-európai összevetésben a magyar gyógyszeripar a legversenyképesebb – mondta a külgazdasági miniszter, hozzátéve, hogy a feldolgozóiparban elköltött kutatás-fejlesztési források több mint egyharmadát a gyógyszeriparban költötték el tavaly. Szijjártó Péter szerint az, hogy több mint 2500 hallgató tanul magyarországi felsőoktatási intézményekben gyógyszerészeti szakon, jól mutatja: az ágazatnak van jövője.  A politikus örömtelinek nevezte, hogy az ötmilliárdos debreceni beruházással a világ első számú generikus gyógyszereket gyártó vállalkozása megduplázza hatóanyag-gyártási kapacitását a városban, és „jelentősen megerősíti Magyarország pozícióját a gyógyszergyártás világtérképén”.

Kósa Lajos (Fidesz), a térség országgyűlés képviselője azt mondta, Debrecen fejlődése megállíthatatlan, amit nem csupán az új betelepülő cégek nagy száma jelez, hanem az is, hogy a már régen ott lévők, mint a TEVA folyamatosan fejlesztenek.

Mile Attila, a TEVA magyarországi hatóanyaggyártásért felelős igazgatója közölte: a most elkészült, 1500 négyzetméteres üzemükben a caspo-fungin nevű hatóanyagot fogják gyártani, amelynek gyártási technológiáját helyben fejlesztették ki. A caspo-fungint a súlyos gombás fertőzésben szenvedő betegek kezelésében, gyógyításában használják – mondta.

Luca Astarita, a TEVA globális gyártásért felelős alelnöke felidézte, hogy a TEVA 1995-ben „vásárolta be magát” Magyarországra, és azóta 350 milliárd forintot fordított beruházásra.

Papp László (Fidesz-KDNP) hozzátette: a TEVA a legnagyobb-árbevételű, és a legtöbb dolgozót foglalkoztató cég Debrecenben. – (Forrás: MTI)