Magyarország a harmadik legjobban átoltott ország az EU-ban

Fotó Mohai Balázs, MTI

685 247 ember az első, 251 691 pedig már a második adag vakcinát is megkapta, ezzel a lakosság arányát tekintve Málta és Dánia után Magyarország lett a harmadik legjobban átoltott ország az EU-ban – közölte Müller Cecília az operatív törzs hétfői tájékoztatóján. Az országos tisztifőorvos kifejtette: mivel a helyzet komoly, és „minden erőnket a járvány megfékezésére kell fordítani”, ezért módosítottak az oltási terven, hogy minél többen minél előbb megkapják legalább az első dózist valamelyik oltásból, hiszen már egy oltással is ki lehet küszöbölni a fertőzés okozta súlyos szövődményeket. Jelezte: mindenki meg fogja kapni a második oltást is.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ járványügyi osztályvezetője a Kossuth rádióban arról beszélt: az orosz és a kínai vakcinák esetében egyelőre nem változtatnak a két oltás közötti oltási sémán.

Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádióban aláhúzta: szerinte az oltások beadása után esni fog a megbetegedések száma, súlyos lefolyású esetek pedig nem alakulnak ki. Szomorúnak nevezte, hogy a háziorvosok által az oltás felvételére értesítettek közül csak minden második ember jelenik meg.

Az ATV Egyenes Beszéd című műsorában Varju László, a DK alelnöke arról beszélt, hogy Magyarország tartja az uniós átlagot a beadott oltások számában. Megjegyezte továbbá: „Orbán Viktor halálhozó ember.” MTI, ORIGO.HU, ATV.HU