Magyarország a gazdasági versenyképességet és a biztonságot tekintve is Európa élmezőnyébe tartozik

Fotó: Fejér Bernadett

Magyarország a gazdasági versenyképesség és biztonság szempontjából egyaránt Európa élmezőnyébe tartozik – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter az autóipari Modine Hungária Kft. új gyártóüzemének keddi átadó ünnepségén, Mezőkövesden.

Szijjártó Péter újabb jelentős magyar gazdasági sikernek nevezve a fejlesztést, hangsúlyozta, hogy a nemzetközi gazdasági életben „elképesztő, őrült verseny zajlik a beruházásokért, a nagyvállalatok bizalmáért és a munkahelyekért”. A világgazdaságban új időszámítás kezdődött, „modernkori ipari forradalom zajlik, melynek zászlóshajója az autóipar” – tette hozzá. A magyar gazdaság feladata, hogy ebben a korszakban is sikeres legyen, és az eddigi eredmények alapján az ország nem csupán helytáll, de a legsikeresebbek közé tartozik Európában – mutatott rá a tárcavezető. Emlékeztetett rá, 2017-ben „nemzetgazdasági történelmi rekordot elérve” az export meghaladta a 100 milliárd eurót, míg az országba érkező nagyberuházások száma 71-ről 96-ra nőtt. Ehhez szavai szerint arra volt szükség, hogy Magyarországon legyenek Európa legalacsonyabb adói, de nélkülözhetetlen a jól képzett, szorgalmas munkaerő és a biztonság is.

Fotó: Fejér Bernadett

Megismételte, a feldolgozóipari teljesítmény közel 29 százalékát az autóipar adja, amely 175 ezer embernek biztosít munkát és termékeinek 92 százalékát exportálja. Idén januárban az iparág a tavalyi rekordév után 10 százalékos bővülést ért el. Kifejtette, Magyarország e téren is sikeres korszakváltását tükrözi, hogy az Audi Magyarországon kezdte meg elektromos motorjainak előállítását, a Samsung SDI ide hozta elektromos autókba szánt akkumulátorainak gyártását, a német Bosch, Continental és a thyssenkrupp pedig kutatás-fejlesztési tevékenységeit telepítette az országba. Magyarország ezzel továbbra is a kontinens autóipari zászlóshajója – jelentette ki a miniszter. Szijjártó Péter hangsúlyozta: a világ 4 földrészén több mint 11 ezer embert foglalkoztató amerikai Modine 6,2 milliárd forintból finanszírozott mezőkövesdi kapacitásbővítése egy újabb csúcstechnológiát képviselő beruházás, melyhez a kormány 3,1 milliárd forint értékű fejlesztési adókedvezménnyel járul hozzá. Kitért arra is, hogy a Magyarországon működő 1700 amerikai vállalat ma a második legnagyobb beruházói közösség, mely több mint 100 ezer hazai munkavállalót foglalkoztat. Jelezte: az Egyesült Államok elsőszámú exportpiacunk az unión kívül, a befektetés ösztönző ügynökség pedig jelenleg is 11 amerikai céggel tárgyal újabb beruházásokról, míg tavaly tíz amerikai nagyberuházásról állapodtak meg. Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára, egyben a térség országgyűlési képviselője arról beszélt: a kormány még a válság idején célként határozta meg a munkahelyek megtartását, a foglalkoztatás bővítését. Az ehhez szükséges intézkedések és gazdasági környezet megteremtésének eredményeként, azóta 12-ről 3,8 százalékra csökkent a munkanélküliség és 735 ezer új munkahely jött létre. Mezőkövesden ma harmadával többen dolgoznak, mint nyolc éve, és mára a Modine Hungária Kft-nek is köszönhetően a város és környéke egyikévé vált a legjobban fejlődő térségeknek – fogalmazott. A Modine Hungária Kft. 1991. óta működő mezőkövesdi üzeme a konszern legsikeresebb európai gyáraként egyben Borsod-Abaúj-Zemplén megye egyik legjelentősebb munkáltatója is. Másik magyarországi telephelye, a zöldmezős beruházásként megépült gyöngyösi üzem Heves meghatározó foglalkoztatója. (Forrás: MTI)

Vincze Viktor, a KPE Borsod-Abaúj-Zemplén megyei 7. választókerületi vezetője kiemeli azt a tényt, hogy a Kormány megfontolt külgazdasági politikája meghozza az eredményt. Folyamatosan fejlődik a dél-borsodi térség, amelynek következtében minőségi munkahelyek sokasága jön létre. A Polgári Kisgazdák tagjai 2018. április 8-án kizárólag csak arra a pártszövetségre és annak egyéni országgyűlési képviselő jelöltjeire fognak szavazni, akik továbbra is biztosítani tudják a helyben lakók gazdasági megerősödését. Jelenleg csak egy ilyen pártszövetség van, a Fidesz-KDNP. (KPE)