Magyarország a 19. helyezett az EU országai között az MNB versenyképességi rangsorában

Fotó: orientpress.hu

Magyarország 47,4 ponttal a 19. helyen végzett az Európai Unió országai között a Magyar Nemzeti Bank (MNB) versenyképességi rangsorában, ami enyhén magasabb a többi visegrádi ország átlagánál (46,7), azonban 4,5 ponttal elmarad az uniós átlagtól (51,9) – derül ki a jegybank friss Versenyképességi jelentéséből, melyet Baksay Gergely ügyvezető igazgató ismertetett az MNB keddi sajtótájékoztatóján. A 2019-es adatokra épülő jelentés szerint Magyarország számos területen jelentős eredményeket ért el, de van még tér a versenyképesség erősítésére, többek között a kkv-k termelékenysége, az egészségügy vagy például az oktatás terén.

Baksay Gergely elmondta: a felzárkózáshoz hosszú távon évi legalább 2-3 százalékpontos növekedési többletre van szükség. Az elmúlt két évben a növekedési többlet a 3 százalékot is meghaladta, ahhoz, hogy ez fennmaradjon, a versenyképességi program folytatására és végrehajtására van szükség.

A hvg.hu kiemeli, hogy a jelentés szerint  a magyar lakosság egészségi állapota elmarad a hasonló fejlettségű országokétól a régióban, emellett idehaza 12 százalékos az iskolai végzettség nélküliek aránya, ami az uniós és visegrádi átlagnál is magasabb.

MTI, HVG.HU