Magyardombegyház, a Sajtfalu

A KPE arra törekszik, hogy a kistelepülések, a kislélekszámú, de erős élniakarással bíró falvaink kapjanak lehetőséget arra, hogy megmutassák az értékeiket. Az őszi mezőgazdasági kiállításon szeretnénk ha Magyardombegyháza bemutatkozhatna. (kpe)

 

Magyardombegyház Budapesttől 260 kilométernyire lévő, Békés megyei kicsiny zsákfalu, ahol mindössze 260 fő él, s korábban nemigen volt munkalehetőség.

A közmunkaprogram keretében kezdtünk el kecskét tartani, kezdetben csupán 20 állatunk volt. Az állatállomány növekedésével merült fel a kecsketej hasznosítása.

2017. áprilisban nyílt meg a 100 millió forintos hazai pályázati forrásból elkészült, az ország egyik legkorszerűbb technológiával felszerelt sajtgyárunk.

A közmunkára épülő üzemünkben mára már méltó fizetést tudunk biztosítani a dolgozóinknak.

Az ipari technológiai folyamatot kézi munkával fejezzük be.

A 2018-ban további 61 millió forintot nyertünk, ennek segítségével újabb termékekkel bővítettük a termékpalettánkat. A környező települések boltjai mellett sajtjainkkal országszerte számos fesztiválon találkozhat a közönség.

A Gyulától 40, a román határtól 20 kilométernyire található településünk 2018. október 13. óta sajtút-állomás.

A jövőben a sajtturizmussal egészítjük ki profilunkat. Szeretnénk komplett programcsomagot kínálni látogatóinknak, melynek keretén belül ki lehet próbálni a kecskefejést, megnézni az állatokat és az üzemet. Természetesen lesz sajtkóstolás, és kínálunk kérésre kecskepörköltet, vagy kecskecombot sütünk.

Mindamellett, hogy a termékein ízletesek és finomak, a termékeket a tehéntej-allergiások is fogyaszthatják, hozzájárulnak az immunrendszer védelméhez, segítik a csontritkulás megelőzését, gazdagok ásványi anyagokban, kiváló antioxidánsok, jótékonyan hatnak a pajzsmirigyre, valamint javítják az izom- és idegrendszer működését.

 

Elérhetőségeink:  Sajtműhely

5838 Magyardombegyház, Nagy utca 25., Tel.: +36 70 647 7077

E-mail: mdhazsajtuzem@gmail.com,  http://facebook.com/mdhazsajtuzem

www.sajtfalu.hu

A cikket Várfi András bocsájtotta rendelkezésünkre, a cikk forrása: Dinyés Ildikó, Magyardombegyház polgármestere.