Magyar termékekből, magyar étel / a közétkeztetési közbeszerzéseknél a helyi termékeket kell előnyben részesíteni

Fotó index.hu

A közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzések előírásai módosulnak ez év szeptemberétől, az ezt szabályozó kormányrendelet a közelmúltban jelent meg. Definiálják a közbeszerzési ajánlatkérők számára a helyi élelmiszer-termék fogalmát is.

A termékeket jelölő védjegy helyi, országos avagy uniós lehet. Helyi védjegy lehet akár település vagy tájegység is. Országos védjegyek közé tartoznak a Nemzeti Parki Termékek, a Hagyományok Ízek Régiók. Európai Uniós elismerések lehetnek: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés, Oltalom alatt álló földrajzi jelzés, Hagyományos Különleges Termék – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.

A közétkeztetéssel kapcsolatos közbeszerzések előírásai módosulnak ez év szeptemberétől, az ezt szabályozó kormányrendelet a közelmúltban jelent meg. Definiálják a közbeszerzési ajánlatkérők számára a helyi élelmiszer-termék fogalmát is.

A termékeket jelölő védjegy helyi, országos avagy uniós lehet. Helyi védjegy lehet akár település vagy tájegység is. Országos védjegyek közé tartoznak a Nemzeti Parki Termékek, a Hagyományok Ízek Régiók. Európai Uniós elismerések lehetnek: Oltalom alatt álló eredetmegjelölés, Oltalom alatt álló földrajzi jelzés, Hagyományos Különleges Termék – olvasható a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara honlapján.   

 

Az új szabály leírja azt is, hogy mi a közétkeztetési rövid ellátási lánc, és ki minősül az élelmiszer ellátási láncban szereplőnek.

Az ajánlatkérők számára kötelező lesz 2021. januártól, hogy

AZ ELJÁRÁSBAN FELTÉTELKÉNT SZABJÁK AZT, HOGY A BESZERZETT TERMÉKEK ÖSSZÉRTÉKÉNEK LEGALÁBB 60 SZÁZALÉKA KÖZÉTKEZTETÉSI RÖVID ELLÁTÁSI LÁNCBAN BESZERZETT TERMÉKEKBŐL, ILLETVE HELYI ÉLELMISZER TERMÉKEKBŐL SZÁRMAZZON.

Ez az arány már minimum 80 százalékra módosul 2023 januárjától.

Forrás: index.hu, Meatking