Magyar találmány: baleset esetén magától kihívja a mentőket a mobil

Fotó © Thinkstock

Segítséget hív magától egy új magyar találmány akkor is, ha az autóbalesetet szenvedő eszméletlen.

Született egy okostelefonra telepíthető alkalmazás, a Save Your Life (SYL), ami képes érzékelni, ha baleset történik a gazdájával. Értesíteni is tudja a mentőket és a hozzátartozókat. A SYL a magyar Kolarovszki Zoltán fejlesztése.

Működésének az az alapja, hogy minden mobilban van egy beépített gyorsulásmérő. Ennek segítségével állapítja meg az alkalmazás, ha a telefon gazdája karambolozott. Hogyan? A SYL képes mérni a készülékre – tehát a használójára – hirtelen ható erőt. Lehet más beállítást is megadni, de alapesetben akkor kezdi a riasztást, ha 2 G erőt érzékel, ami azt jelenti, hogy 72 kilométerről egy másodperc alatt 0-ra csökken a sebességünk, azaz ezzel egyenértékű ütközést mér.

A regisztráció során csak az életmentéshez szükséges adatokat kell megadni, ha valamit nem tudunk, később módosíthatjuk. (Az applikáció magyar nyelven is használható)

A telefonunk ekkor elkezd szirénázni, hogy a környezetünkben lévők meghallják, illetve elindul a kijelzőjén egy 2 perces visszaszámlálás (ezt le lehet állítani, arra az esetre, ha mégsem történt baleset). Ha leketyegett az idő, a készülék automatikusan üzenetben értesíti azokat a személyeket, akiket előzetesen megadtunk, továbbá segélykérést küld a 112-re.

Két percünk van a riasztást leállítani, ha mégsem történt baleset

Ebben megosztja a baleset helyszínének koordinátáit (ehhez engedélyezni kell a telefonon, hogy a helymeghatározást használhassa az alkalmazás) és az általunk előzetesen beírt, más fontos információkat – életkort, nemet, vércsoportot, esetleges gyógyszerérzékenységet –, hogy a kiérkező mentők tudjanak róla. Az üzenetben a telefonszámunk is szerepel, aminek segítségével ellenőrizhető, hogy valóban vészhelyzet történt-e.

Az életmentéshez szükséges adatokat elküldi a 112-es segélyhívó rendszerre

„Az alkalmazás célja, hogy nagyobb esélyünk legyen túlélni egy közlekedési balesetet, hiszen az ezt elszenvedők gyakran nem tudnak segítséget kérni. A szoftver használatával értékes percek takaríthatók meg, amiken emberéletek múlnak” – írja az applikáció ismertetőjében Kolarovszki Zoltán.

A Save Your Life (SYL) mobil alkalmazást Google play esetén itt, Appstore esetén pedig itt érhetjük el.

Forrás: borsonline.hu