Magyar találmány: a koronavírus ellen is bevált a fertőtlenítőrobot

Fotó Enjoy Robotics Zrt.

Egy alig 500 főt számláló szabolcsi kistelepülésen kezdték el gyártani azt a fertőtlenítőrobotot, amely UV-C-sugárzással pusztítja el a mikroorganizmusokat, baktériumokat és vírusokat, beleértve a Covid–19 kórokozóját, a SARS-CoV-2-t is.

Közép-Európában elsőként tavaly a Semmelweis Egyetem Orvosi Képalkotó Klinikáján helyeztek üzembe hasonló, UV-C-fény kibocsátásával fertőtlenítő, de dán gyártású robotot, amely az alkotók szerint a koronavírus ellen folytatott harc jelenleg egyik leghatékonyabb védekezési módja. Most egy magyar fejlesztés is megszületett.

Csizmazia Tibor, a Violettát gyártó Enjoy Robotics Zrt. vezérigazgatója elmondta, hogy a koronavírus-járvány alatt hozták létre a Violetta fertőtlenítőrobotot, amely egészségügyi és egyéb közintézményekben, például plázákban, szállodákban, irodaházakban is használható.

Az UV-C-robot automata és önjáró, tehát a beprogramozást követően magától dolgozik a fertőtlenítésre kijelölt területen, ki tudja kerülni az útjába kerülő tárgyakat is. A készítők azt is kihangsúlyozták, hogy mivel emberi jelenlétre nincs szükség a vezérléséhez, ezért a fertőzés szempontjából veszélyes helyekre is beküldhető.

Mivelhogy teljesen vegyszermentes, „a technológia könnyen beilleszthető a napi takarítási folyamatba”. A fülesdi robotgyárban egyébként már évek óta foglalkoznak robotok fejlesztésével. Az ő nevükhöz fűződik az ország első budapesti „robotos kávézójának” megnyitása is, ahol robotpincérek szolgálnak fel vendégeknek. Ezt sajnos a pandémia miatt ideiglenesen be kellett zárniuk. Ezek mellett pedig hamarosan nővér, idősgondozó és pincér robotok is készülnek.

Forrás: metropol.hu