Magyar találmány a beszélő, komposztáló robot

Fotó 123rf.com

A komposztálás lehet érdekes, közösségi élmény is. Cikkünkből kiderül, hogyan.

Áder János köztársasági elnök podcastjében megismerkedhettünk Pancsa Emese fejlesztő formatervezővel, aki megalkotta a föld és giliszták nélküli komposztálásra alkalmas öko-robotot. A Compocity megalkotása forradalmasíthatja a háztartási szemét kezelését és azoknak is lehetősége nyílik a komposztálásra, akiknek nem áll rendelkezésére kert, sőt, esetleg még egy balkon sem.

Pancsa Emese a formatervezői képzés alatt kezdett el foglalkozni a fenntarthatóság témakörével. Egy olyan megoldást szeretett volna megalkotni, amely proaktívan vesz részt a környezetvédelmi folyamatokban. A mesterképzését Hollandiában töltötte, és itt fogalmazódott meg benne az a vágy, hogy alkosson valamit, amin keresztül a városi közösségek úgy tudnak részt venni a háztartási hulladékok és maradékok környezetkímélő feldolgozásában, hogy nem szükséges hozzá kert. Először a gilisztákat vitte be beltérre, hogy rajtuk keresztül, beltéren is egyszerűen megoldható legyen a komposztálás. Rengeteget kísérletezett, míg rátalált egy japán tradicionális komposztálási eljárásra, amelyhez sem földre, sem gilisztára nincs szükség. Ezt az eljárást kezdte el automatizálni, és ez lett egyben a diplomamunkája is.

Az általa létrehozott sajátos mikroorganizmus egyfajta probiotikumként működik, egy többezer éves keleti komposztálási technikával karöltve. A gilisztákkal történő komposztálás egy levegővel dúsított eljárás, ami magasabb hőmérsékleten megy keresztül, így annak során üvegházhatású gázok képződnek. Ennél az új eljárásnál azonban a levegő teljes kizárásával történik a komposztálás.

Ez egy fermentáló erjesztéses megoldás, így nem lesz szaghatás, ráadásul a mikrorganizmusok alacsony hőmérsékleten tudják tartani a hulladékot, és magas beltartalmi értéket tudnak adni mindössze két hét alatt.

A kerti komposztáláshoz képest sokkal szélesebb a komposztálható anyagok skálája, hiszen itt akár déligyümölcsöket, ételmaradékokat, szilárd halmazállapotú tejtermékeket, húsféléket és csontokat is fel tudunk dolgozni. A szolgáltatáshoz tartozik egy applikáció, amin keresztül folyamatosan visszajelzést kaphatunk a komposztálás alakulásáról és segít beállítani a megfelelő arányokat is. Így tulajdonképpen a folyadékon kívül mindent le tud komposztálni a rendszer.

Maga a rendszer egy beltéri okos robotból, egy hardverből, egy admin felületből és egy applikációból áll. Ez egy komplex rendszerben működő, körforgásos szolgáltatás. A központi elem maga az öko-robot, amelyik kedvet csinál ahhoz, hogy elkezdjék használni. Már a felnyitásakor is kedvesen üdvözli a felhasználót, a használat befejezése után pedig megméri a hulladék súlyát és elindítja a megfelelő technikai lépéseket a tökéletes komposztálás érdekében. A berendezés elemzi, hogy milyen anyag került bele komposztálási célból és ennek megfelelően adagolja a mikroorganikus kultúrát. Az applikáció arra szolgál, hogy az egyéni teljesítményről adjon visszajelzést, és így az egyéni környezettudatosság közösségi küldetésként is működik.

A komposztálás teljes mértékben szagtalan a felhasználó számára, hiszen zsilipes módon működik az eszköz. Egyedül a mikroorganizmusnak van egy édeskés, must szerű illata. A frissen bekerülő anyag bedobása esetén az is rögtön megkapja a mikroorganizmus kultúrát, ám a komposzt felhasználásakor érdemes azt fejjel lefelé elkezdeni felhasználni, hiszen az új anyag még nem áll készen a felhasználásra. Az is megoldást jelenthet, ha a még magas PH-val rendelkező, frissen komposztált anyagra a felhasználáskor ráteszünk egy réteg földet, de az is, ha az adott kapuszulát kivesszük és félretesszük a későbbi felhasználásig, így a legutoljára bekerült anyag is össze tud érni a régebb óta benne lévőkkel. Így akár a télen keletkezett komposztot is eltárolhatjuk tavaszig, amikor is fel tudjuk használni azt.

A komposztkapszula 40 literes, egy kapszulányi komposzttal pedig 3 köbméter föld tápanyagpótlását tudjuk megoldani. Mivel a Compocity egy szolgáltatás, így a mikroorganizmusok fogyása esetén is könnyen pótolhatjuk azokat a cégen keresztül. Azonban már arra is folynak kísérletek, hogy még a mikroorganizmusok pótlásával se kelljen foglalkozni, hiszen a komposztálás során keletkező folyadékot, az úgynevezett komposzt teát is szeretnék visszaforgatni a rendszerbe. Így, amint ezt tökéletesre tudják fejleszteni, már fogyóanyagot sem kell vásárolnia a felhasználóknak.

A Compocity tökéletesítésének céljából rendszeresen végeznek különféle laborvizsgálatokat, ahol a mintákat vizsgálják és ültetési kísérleteket is végeznek. Mivel a friss komposzt PH-ja magas, így az például egy málnabokornak lenne megfelelő, azonban próbálják a karbon-nitrogén arányt is javítani,hogy minél szélesebb spektrumon lehessen hasznosítani a keletkezett komposztot az ültetések során.

Idáig összesen 10 robotot gyártottak, mely használata során 5000 visszajelzés érkezett. Ezek figyelembevételével kezdik majd el az első széria legyártását. Az berendezés előállítása most még viszonylag drága, így egy öko-robot ára megközelíti a másfél millió forintot. A cél, hogy a sorozatgyártás során csökkenjenek a költségek, és négyszázezer forint körüli összegért lehessen értékesíteni a berendezést.

Jelenleg elsősorban városi közösségeknél tesztelik, edukációs programokkal kiegészítve, majd később szeretnék, ha a háztartásokba is bekerülhetne.  Mivel az igény nagy, és egyre több a megrendelés, így jelenleg támogatókat keresnek a sorozatgyártáshoz. Azért is fontos a küldetésük, hiszen igazi élménnyé varázsolják a komposztálást, így az egyéni törekvések közösségi célokká tudnak alakulni. A Compocity öko-robotjával a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expón és Világtalálkozón is meg lehet ismerkedni, 2021. november 29 és december 5 között. Forrás: agroinform.hu