Magyar szívvel, lengyel lélekkel

A Somssich Antal Általános Iskola diákjai és kísérő nevelői négynapos látogatást tettek Lengyelországban.

A lehetőséget a Honvédelmi Sportszövetség pályázata adta meg. A kirándulás Kis-Lengyelország Vajdaság magyar emlékeit, illetve felkutatását szolgálta az ezeréves magyar-lengyel barátság tükrében.

A hosszú utazás után boldogan foglaltak el szállásunkat Wieliczka városában.

Itt szívélyes fogadtatás, első osztályú ellátás várt minket.

Második nap Krakkó városában a történelmi nevezetességek megtekintésével folytatódott. Számtalan magyar emléket láthattak diákjaink (Hedvig királynőtől, Báthory Istvánon, Balassi Bálinton át a Jagelló egyetem magyar karáig).

Külön köszönet Barbara Andruszko idegenvezetőnek, aki lengyel létére tökéletes magyarsággal kalauzolt bennünket. Szombati napon Tarnów városát térképeztük fel. Tarnów a magyar-lengyel barátság központi helye. Sok emlék Bem József tábornokról, az 1948/48-es szabadsághősről szól. Nagyon szép a magyar tér a Székely kapuval és a Petőfi szoborral.

A délutáni órákban megtekintettük Luzna településen lévő első világháborús katonai temetőt. Meglepően láttuk a rendet, tisztaságot, gondozottságot és a törődést elődeink nyughelyén. A gyönyörű fakápolna igazán méltó a hely szelleméhez.

Megjegyzem kb. 200 temetőt újítottak fel, s mindenütt kegyelettel gondolnak a hős magyar katonákra.

A zárónapon a hazautazás várt ránk. Útközben Ó-Szandec városában megnéztük Szt-Kinga kápolnát és forrást. Szent Kinga IV Béla király leánya ma is kiemelt helyen van a lengyel nép tudatában. Zárásként Niedzica (Nedec) festői szépségű vára várt bennünket. A vár és berendezés igazi kuriózum a látogatóknak.

Utunk szervesen illeszkedik tanulóink földrajzi és történelmi tanulmányaihoz.

Bízom benne, hogy a sok megszerzett tapasztalat, a gyönyörű tájak (É-Kárpátok, Beszkidek) életre szólóak lesznek. A kirándulás erősítette a magyar-lengyel barátság érzéséét, a Közép európaiság gondolatát.

Kicsit adóztunk névadónk gróf Somssich Antal emlékének és Lengyelország nemzeti ünnepének is.

Forrás: Szakáll Tibor