Magyar Nemzet: Véletlenszerűen ellenőrzik a járási hivatalok az iskolákat / Több oktatási intézményben is megjelent a koronavírus

Fotó Adó Online

Müller Cecília országos tisztifőorvos kérésére a járási hivatalok illetékesei szúrópróbaszerűen ellenőrizhetik a köznevelési intézményeket a járványügyi előírások betartása érdekében – írja a Magyar Nemzet. A Népszavával az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azt közölte: amennyiben egy gyermeknél, pedagógusnál vagy egyéb dolgozónál fertőzés tünetei észlelhetők, haladéktalanul el kell őt különíteni, egyúttal értesíteni kell az iskola-egészségügyi orvost, aki az érvényes eljárásrend szerint dönt a további teendőkről. A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) országos választmányának elnökhelyettese, Komjáthy Anna szerint ennek az intézkedésnek sem tárgyi, sem személyi feltételei nincsenek meg. Az Emmi ezzel kapcsolatban azt írta a Népszavának: az intézményeknek felkészülési időre van szükségük, a lázmérés ezért is lesz kötelező október 1-től, a szükséges eszközöket pedig központilag fogják biztosítani az intézményeknek.

21 gyerek és 9 tanár koronavírustesztje lett pozitív a fővárosi Lauder Javne Iskolában.

Koronavírusos egy hatodikos diák, az egész osztály, illetve a velük korábban kapcsolatba került tanárok péntekig karanténban lesznek a Budakeszi Német Nemzetiségi Általános Iskolában – írja az Index. Szeptember 15-től a tagozaton online oktatást rendelt el az iskola vezetése, mivel a karanténkötelezettség tíz tanárt is érint.

Négyen kapták el a koronavírust a szegedi mikrobiológiai központban – értesült az RTL Klub híradója. A munkát nem állították le, az Emberi Erőforrások Minisztériuma szerint fertőtlenítették a laboratóriumot.

Több tanár is karanténba került Hódmezővásárhelyen.

A vaol.hu információi szerint karanténba került a szombathelyi Bolyai iskola két osztálya.

Szeptember 21-e éjfélig járványügyi megfigyelés alá került a soltvadkerti bölcsőde 9 dolgozója és 19 gyermek – írja a baon.hu az önkormányzat Facebook-oldala alapján.

A DK azt javasolja, hogy a karanténba került gyermekekre vigyázó szülők otthonmaradásuk időszakában is kapjanak teljes fizetést, és ne lehessen őket elbocsátani a munkahelyükről.

ATV.HU, INDEX.HU, ORIGO.HU, MAGYAR NEMZET, NÉPSZAVA

WHO: Heteken belül romlani fog a járványhelyzet

Bár a fertőzés szövődményeiben elhunytak száma egyelőre sehol sem kiugró, de valószínűsíthetően hamarosan az lesz, rövid időn belül romlani fog a járványhelyzet – figyelmeztet az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A szervezet európai igazgatója szerint októberben, novemberben egészen biztosan sok lesz a halálos áldozat. Hans Kluge hozzátette: „Lépten-nyomon azt hallom, hogy a vakcina megold majd mindent, és véget vet a járványnak. De nem. Nem fog. Egyáltalán nem biztos, hogy lesz olyan oltóanyag, amely minden korosztálynak segítséget nyújthat a fertőzés kivédésében, sőt inkább a második forgatókönyv a valószínűbb. Ha viszont különböző vakcinákkal kell oltani, az kész logisztikai rémálom lesz” – nyilatkozta a szakértő.

444.HU