Magyar Nemzet: Borkai Zsolt kedden távozhat a Fideszből / A szavazólapok újraszámlálását fogja kezdeményezni a győri ellenzéki összefogás Borkai Zsolt párttagsága, polgármesteri helyzete

Fotó bucsujaras.hu

A külföldön tartózkodó Orbán Viktor, a Fidesz elnöke kérésére Kövér László, a kormánypárt választmányának elnöke és Kubatov Gábor alelnök budapesti konzultációra hívta Borkai Zsoltot, a botrányba keveredett, ám vasárnap újraválasztott győri polgármestert – értesült a Magyar Nemzet. A lap információi szerint a találkozó következményeként Borkai Zsolt kedden sajtótájékoztató keretében jelenti be, hogy kilép a Fideszből. A 444.hu egy olvasói észrevétel nyomán azt írja: tegnap Győrből Budapestre repült a HA-CIZ lajstromú, Cessna T182T Skylane TC típusú repülő, melyet az Átlátszó és a 24.hu szerint is szokott használni Borkai. Hollik István kormányszóvivő a Hír TV Magyarország élőben című műsorában megerősítette a hétfői találkozó tényét, és jelezte: a Magyar Nemzet jól értesült arról, hogy mi fog történni, vagyis Borkai várhatóan marad Győr polgármestere, viszont a személyével kapcsolatos döntés a pártbeli státuszát érinti. A 444.hu szerint Hollik a műsorban úgy fogalmazott: „Mégiscsak demokráciában élünk, azt nem lehet mondani, hogy a győriek nem voltak minden ismeret birtokában, így tehát nem tehetünk mást, mint a győri választópolgárok véleményét tiszteletben tartjuk. De nyilvánvalóan azért, hogy a Fidesz-KDNP morális integritása megmaradjon, ezért ahogy azt a pártelnök úr ígérte is, lépni kellett” – fejtegette, arra is kitérve: „a Borkai-faktornak” jelentős hatása volt az önkormányzati választások kimenetelére.

Előzőleg az atv.hu fideszes körökből úgy értesült: miután Borkai Zsolt győzött Győrben, most olyan forgatókönyvet is mérlegelnek a kormánypártban, hogy a Fideszből kizárják, és függetlenként polgármester maradhatna. „Megnézték a számokat” és ezek alapján nincs rá garancia, ha Borkai lemondana, vagy lemondatnák, valamint időközi polgármester-választást írnának ki, újra a fideszes jelölt győzne – közölte a lap a forrásai alapján. A kormánypárti informátorok leszögezték: a szexorgiás videó „erkölcstelen”, és szembemegy mindennel, amit a keresztény szabadság fémjelez a jobboldalon. Később az atv.hu-nak magas rangú fideszes politikusok arról beszéltek: ha Borkai Zsolt nem lép ki magától, a Fidesz fegyelmi és etikai bizottsága dönt a kizárásáról.

A hvg.hu által megkérdezett, név nélkül nyilatkozó fideszesek Borkai Zsoltot okolják a párt „választási kudarcáért”. Arról, hogy már korábban le kellett volna-e mondania a győri polgármesternek, megoszlanak a párton belüli vélemények, de azt egyetlen megkérdezett sem látja elképzelhetőnek, hogy megtarthatja a posztját az újraválasztott politikus – közli a lap. „Borkai ugyan győzött, de térben és talán időben is korlátozott e győzelem” – olvasható a Magyar Nemzet „Nem a vég, a kezdet” című szerkesztőségi álláspontjában. Az írás szerint „roppant igazságtalan”, hogy a Borkai-botrány Tarlós István leköszönő főpolgármesterre szállt vissza, hiszen éppen ő volt az, aki elmondta: a győri polgármester helyzete menthetetlen. „Az bizonyos, hogy a kormánypártoknak le kell vonniuk a Borkaihoz fűződő botrány tanulságait” – olvasható a cikkben. A Magyar Nemzet arra is kitért: az ellenzéknek nem lesz könnyű dolga, a választók ugyanis számon fogják kérni a „rózsaszín, betarthatatlan, sokszor hatályos jogszabályokba, törvényekbe ütköző, hupilila ígéreteiket is”.

A Borkai-ügy jogi utórezgése

Eközben a Magyar Hang levelére a horvátországi dubrovniki-neretvai rendőrség úgy válaszolt: nem pontos az információ, miszerint a győri polgármester ellen nyomozást folytatnak, „azonban a médiaközlések alapján, amelyek Borkai úr dubrovniki tartózkodását lehetséges törvénytelenségekkel hozzák kapcsolatba, bűnügyi vizsgálat indult, hogy hitelesek-e az állítások az összes releváns körülménnyel és tényezővel kapcsolatban”.

A győri ellenzék reakciója a választási eredményre

Elsősorban a polgármesteri szavazólapok és néhány körzetben a képviselőjelöltek szavazólapjának újraszámlálását fogja kezdeményezni a győri ellenzéki összefogás – jelentette be az együttműködés két képviselője sajtótájékoztatón hétfőn Győrben. Glázer Tímea, a DK győri szervezetének elnöke felidézte, hogy Borkai Zsolt és közte mindössze 641 volt a szavazatkülönbség, az érvénytelen szavazatok száma pedig 1381 volt. Arról is szólt: az összefogás feljelentést tesz a rendőrségen a Jobbik négy visszalépett önkormányzati képviselőjelöltje ellen választópolgárok félrevezetése miatt. Pollreisz Balázs, az MSZP győri szervezetének elnöke a feljelentésről azt mondta, hogy meglátásuk szerint a választás rendjével összefüggő bűncselekményt követett el a Jobbikból azóta kizárt négy jelölt, akik az összefogásból való kilépéssel a Fideszt támogatták. Elnézést kért a győriektől az ATV Start című műsorában a jobbikos Jakab Péter, amiért a párt helyi alapszervezete kiszállt az ellenzéki összefogásból, bár szerinte nem ezen múlt Borkai Zsolt győzelme. A 444.hu a győri választási eredménnyel kapcsolatban arra hívja fel a figyelmet, hogy Borkai Zsolt azokban a választókerületekben aratta a legnagyobb arányú győzelmet, ahol néhány nappal a választás előtt a jobbikos egyéni jelöltek felrúgták az ellenzéki összefogást.

MTI, ATV.HU, 444.HU, MAGYARNEMZET.HU, MAGYARHANG.ORG, HIRTV.HU, INDEX.HU, HVG.HU

Ez több, mint pártkérdés

A mi álláspontunk szerint, ha alapvető erkölcsi és feltehetőleg jogi kérdéseket egyes személyekkel kapcsolatban a párttagsági viszony megszűntetésével, netán létesítésével lehetne rendezni, akkor már nem erkölcsi, hanem erkölcs nélküli kérdésekről beszélnénk. A Borka ügy nem a Polgári Kisgazdák ügye, de minket is súlyosan érint. Olyan megoldást kell találni, ami egyértelműen zárja le ezt az ügyet mind az erkölcs, mind a jog tekintetében. (kpe)