Magyar kezdeményezésre sikerül elkerülni a gyenge minőségű szőlőfajták borászati felhasználását

A magyar borvidékek kifejezett érdeke az, hogy a silány minőségű szőlőkből készített borok ne rontsák a hazai bor piaci pozícióit. - A kép forrása: termalfurdo.hu

A Mezőgazdasági és Halászati Tanács január 28-i brüsszeli ülésén az uniós agrárminiszterek megtárgyalták a Közös Agrárpolitika borágazatra vonatkozó javaslatait is.

Szépen gondozott szőlőültetvények az Egri Borvidéken. – Éppen a minőségi szőlő- és bortermelés érdekében. – A kép forrása: mindenamieger.blogspot.com

Az Európai Bizottság javaslata engedélyezné a borelőállítást az évtizedek óta tiltott szőlőfajtákból. Az ülésen összesen 12 tagállam támogatta a tilalom fenntartását szorgalmazó magyar nyilatkozatot. Jól jelzi a magyar kezdeményezés sikerét, hogy az azt támogató tizenkét tagállam az EU borszőlőtermesztésének több mint 90%-át adja. – Nagy István a tárgyaláson hangsúlyozta, hogy ezeket a borelőállítás szempontjából idejét múlt fajtákat alapos indokkal tiltották ki, amelyek nem változtak. Az  ezek között szereplő Othello vagy Noah fajták alkalmasak lehetnek csemegeszőlőnek, azonban a bortermelésbe történő bevonásuk veszélyeztetheti az európai, és köztük a magyar borok hosszas erőfeszítések árán elért jó hírnevét és hagyományosan magas minőségét – tette hozzá a miniszter. Nagy István elmondta, vitán felüli, hogy a KAP-nak, és ezen belül a borágazatnak is hozzá kell járulnia a környezet- és klímavédelmi célok megvalósulásához, de erre a korábban okkal betiltott fajták újra engedélyezése nem lehet a megoldás. A javaslat jóval nagyobb kárt okozna az EU-s boroknak minőségi és versenyképességi szempontból, mint amennyit javítana az ágazat fenntarthatóságán. Megfelelő egyensúlyt kell találni, ami jelen esetben a hatályos szabályok megtartása emelte ki az agrárminiszter. (Forrás: AM Sajtóiroda)

Dr. Ördög István, a Kisgazda Polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke. – A kép forrása: kpe.hu

Dr. Ördög István, a Kisgazda Polgári Egyesület Heves Megyei Szervezetének az elnöke: a méltán világhírű Egri Borvidéken gazdálkodó szőlősgazdák hagyományosan kiváló minőségű szőlőt és ebből gazdag íz- és zamat-világú bort termelnek. – Sajnos az utóbbi időben erősödik az a jelenség, hogy az üzletek polcain megjelennek nagyon olcsó, de silány minőségű borok is, gyakran az Európai Unió országain kívüli területekről. Sajnos akad nagyon sok olyan igénytelen vásárló is, aki az egri, kiváló minőségű borok árát ezekhez a szinte ihatatlan és bornak nevezett levek árához hasonlítgatja. Ez a becsületes és szorgalmas, valamint igényes magyar szőlő- és bortermelők lebecsülése. Az egri Polgári Kisgazdák üdvözlik Dr. Nagy István miniszter Úrnak a kiállását a minőségi árút előállító  hazai szőlő- és bortermelők mellett. (KPE)