Magyar fejlesztésű eljárással csökkenthető a sertésfertőzések terjedése

A kép forrása: agraragazat.hu

Csökkentheti a sertésfertőzések terjedését egy magyar fejlesztésű, uniós támogatással létrejött diagnosztikai eljárás – közölte a Galen Bio Diagnosztikai és Biotechnológiai Kft. kedden az MTI-vel.

Az 553,87 millió forint összértékű projekt 337,44 millió forint támogatást nyert a Széchenyi 2020 program keretében. A fejlesztés a Galen Bio mosonmagyaróvári és konzorciumi partnerként közreműködő Carlsbad Kft. újrónafői telephelyén valósult meg. A közlemény szerint a februárban zárult projekt keretében kidolgozott eljárás a betegségek hatékony felismerésén túl a háttérben álló okok feltárását is lehetővé teszi, és egyebek között kimutatja a fertőzött sertéshús minőségváltozását. Az új módszer jobb diagnosztikai eredményeket biztosít a jelenleg elérhető kimutatási lehetőségeknél. A közleményben hangsúlyozzák, hogy a fertőzések megakadályozása mérsékeli a gazdasági károkat. (Forrás: agroforum.hu)

A Polgári Kisgazdák állategészségügyi szakértője, a korábbi országos fő-állatorvos, Dr. Németh Antal professzor Úr ismét kifejti: Magyarország nem engedheti meg magának azt a luxust, hogy olyan kiélezett járványügyi helyzetekben, mint az észak-keleti megyéinkben a vaddisznó állományt fenyegető afrikai sertéspestis felbukkanása, csak a hatósági állatorvosi kar infekció-elhárító munkájára támaszkodjon. Nagyon alapos nemzetgazdasági érdek fűződik ahhoz, hogy a teljes körű járványügyi helyzetkezelés a lehető legnagyobb biztonságot teremtse meg a gazdasági haszonállatként nevelt sertésállomány számára. Ennek érdekében az állatorvos-professzor Úr továbbra is indokoltnak látja a magánállatorvosi praxisok járványügyi mozgósítását a kifejezetten veszélyes vészhelyzetekben. Ehhez biztosítani kell a magánállatorvosi munka munkadíj és költségfedezetét. Ez lényegesen kisebb ráfordítás, mintegy néhány ezrelék, ahhoz képest, ha véletlenül a kórokozó valamelyik sertéstenyészeten keresztül rászabadul a háziasított állományra, nem beszélve arról, hogy nagy valószínűség szerint az exportra szánt sertéstermék-tételeink ellen az importőrök azonnali embergót jelentenének be. (KPE)