Magasrangú katonák Orbán Viktor évértékelőjén

portfolio.hu

HM: „Kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor beszéde / A DK a Honvédelmi bizottság összehívását kezdeményezi

Nem pártrendezvény, hanem „kormányzati évértékelő” volt Orbán Viktor miniszterelnök vasárnapi beszéde – reagált a Honvédelmi Minisztérium (HM) a Népszavának, miután a lap arról érdeklődött, hogy mit kerestek a magyar haderő főtisztjei mundérban egy politikai rendezvényen. A Népszava megjegyzi, hogy a tárca „jókorát csúsztatott”, mert az évértékelőt a Polgári Magyarországért Alapítvány szervezi, és oda kizárólag a Fidesz, valamint a holdudvara kap meghívást, más pártok résztvevői nem. Németh Szilárd, a HM parlamenti államtitkára a közösségi oldalán megköszönte a Magyar Honvédség Parancsnokságának és a volt vezérkari főnököknek, hogy jelenlétükkel „megtisztelték és emelték” a beszédet. „Az évértékelőt (…) az 1995-ben Mádl Ferenc által alapított Magyar Polgári Együttműködési Egyesület, egy valódi civil szervezet rendezte” – emelte ki. Az államtitkár az MTI-nek telefonon azt hangsúlyozta: az eseményen Orbán Viktor meghívására vett részt a Magyar Honvédség több egykori és jelenlegi vezetője.

A DK az Országgyűlés Honvédelmi bizottságának azonnali összehívását kezdeményezi a Fidesz vasárnapi rendezvényén, a miniszterelnök évértékelőjén egyenruhában megjelent volt vezérkari főnökök és tábornokok miatt – közölte a testület DK-s alelnöke kedden az MTI-vel. Vadai Ágnes közleményében jelezte, hogy írásbeli kérdéssel fordul a honvédelmi miniszterhez, hogy kiderüljön: ki adott engedélyt arra, hogy a Magyar Honvédség tábornokai „az egyenruhát meggyalázva egy pártrendezvényen parádézzanak”.

Habár a Lungo Drom elnökeként Farkas Flórián az Országos Roma Önkormányzat alakuló ülésén sem jelent meg tavaly decemberben, a fideszes politikus ott volt Orbán Viktor évértékelőjén – vette észre a 168ora.hu. A 24.hu azt a következtetést vonta le, hogy a különböző botrányok ellenére Farkas még mindig élvezheti Orbán bizalmát.

24.HU, 168ORA.HU, NEPSZAVA.HU, 444.HU, MTI, RTL KLUB – ESTI HÍRADÓ