Magához térhet a baromfiágazat

Fotó: magro.hu

Még az idén magára találhat a madárinfluenza és a háborús infláció miatt nehéz helyzetbe került hazai baromfiágazat. A kormányzat által nyújtott támogatások mellett a járványhelyzet javulása is a termelés visszarendeződésének irányába mutat.

Jelentős támogatást kaptak az elmúlt évben a hazai baromfitartók. Ha sikerül véget vetni a madárinfluenzának, még az idén újra növekvő pályára kerülhet az ágazat – derült ki Nagy István agrárminiszter képviselői kérdésre adott írásbeli válaszából. A tárcavezető hangsúlyozta: a magyar kormányzat az elmúlt évben minden segítséget megadott az állattartóknak. Számos, a baromfitartókat is segítő intézkedést vezetett be az Agrárminisztérium a gazdák pénzügyi likviditásának javítása érdekében. Az uniós válságkezelési csomag hazánknak jutó keretéből 6,2 milliárd forint értékben nyújtott extra támogatást a sertés- és baromfiágazat szereplőinek, amelyből a baromfiágazat 4,3 milliárd forinttal részesült. A Vidékfejlesztési program (VP) keretében pedig mintegy 15 milliárd forint kerettel új baromfi-állatjóléti támogatási konstrukciót vezetett be a tárca.
  – A VP keretéből csak az elmúlt néhány évben 460 ezer kérelem kapcsán mintegy 160 milliárd forint támogatást ítéltek meg a telepek korszerűsítésére – hívta fel a figyelmet a miniszter.

Nagy István emlékeztetett arra is, hogy valamennyi mezőgazdasági termelő, így az állattartók számára is megteremtették a meglévő hiteleik fizetéséhez kapcsolódó moratórium lehetőségét. Azok az állattartók, akik 2022. szeptember végéig jelentkeztek, 2023 végéig kaptak haladékot a hiteleik törlesztésére. – Sokan éltek ezzel a lehetőséggel, hiszen összesen 286,6 milliárd forintnyi mezőgazdasági hitel törlesztésének felfüggesztését kérték a gazdák – mutatott rá a miniszter.

Az agrárminiszter szerint a dollárbaloldal árt a magyar gazdáknak is.

Az állattartók és az aszály miatt kárt szenvedett gazdálkodók forgóeszköz-finanszírozásának megkönnyítését célozza a rendkívüli mezőgazdasági kamattámogatási program is.

A miniszter jelezte: az előrejelzések szerint a hazai és az európai uniós baromfitermelés is helyreáll az idén, a változó körülmények miatt azonban biztos prognózist egyelőre nem lehet adni. 

Az ágazat számára a gazdasági nehéz­ségek mellett főként a madárinfluenza miatti fenyegetettség jelenti a legnagyobb kockázatot. Az elmúlt hónapokban rohamosan terjedt a kór a hazai állományban, a napokban azonban már kedvező hírekről számolt be a hatóság. A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) nemrég közölte, hogy a járványhelyzet tovább javult, így február elsejétől Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Békés vármegyében is enyhítések léptek életbe. A vármegyék korlátozás alatt nem álló területein a vizes élőhelyek közelében is újra betelepíthetik a baromfikat a gazdálkodók. Az érintett országrészben egyébként már január második felében újraindulhatott a termelés, miután a hatóság újabb megbetegedés hiányában feloldotta a megfigyelési körzetek jelentős részét. A betelepítés ugyan szigorú szabályokhoz kötött, de nagy segítséget jelent az állattartóknak, hiszen végre újrakezdhetik a termelést.

Forrás: Magyar Nemzet

https://magyarnemzet.hu/gazdasag/2023/02/magahoz-terhet-a-baromfiagazat