Madocsa ezer éves

Paks-Press Fotó: Kiss G. Péter

Nekünk, Polgári Kisgazdáknak sokáig Tolna megye politikai központja volt Madocsa. Dr. Szigethy András a Madocsaiak orvosa, megyei Elnökünk igazi kis politikai centrumot alkotott szeretett falujából. Madocsa ünnepe alkalmából is hálával és szeretettel emlékezünk megyei Elnökünkre, Isten adjon neki örök nyugodalmat. (TKB)

Első írásos említésének ezer éves évfordulóját ünnepli idén Madocsa. A különleges évfordulóhoz kapcsolódóan az önkormányzat a civil szervezetekkel közösen különböző programokat szervez idén, amelyek felvezetője K. Németh András előadása volt nemrégiben. A Wosinsky Mór Megyei Múzeum főmuzeológusa jól ismeri Madocsa történelmét, ő készítette ugyanis a falu örökségvédelmi tanulmányának régészeti fejezeteit. Ezúttal a Madocsáért Környezetvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület meghívására érkezett a településre, ahol a teljesen megtelt moziteremben tartott előadást.

Németh András elmondta, hogy Tolna megyében Madocsa azon ritka települések egyike, ahol a török dúlás ellenére még ma is fellelhetők azok a családnevek, amelyek már a hódoltság alatt is léteztek az akkori településen. Az érdeklődők arról is hallhattak, hogy bő kétszáz éve a település külterületének arculata még jelentősen más volt, hiszen a falu körül mocsár terült el. A csupán pár méteres kiemelkedéseken több település (Kormó, Körtvélyes) is létezett, amelyek helyén ma szántóföldek találhatóak. Szó volt arról is, hogy Madocsa kiemelkedően fontos révátkelő hely volt, valamint megismerhette a hallgatóság a madocsai Szent Miklós-apátság történetét, amelynek a helyén ma a református templom áll. A mai templom tornya magában foglalja az egykori apátság két tornyának egyikét. A források szerint az apátság 1721-ben még állt, de később annak köveiből épült a bölcskei római katolikus templom.

A rendezvényen közreműködtek a Madocsai Általános Iskola diákjai, illetve Törjék Gábor, a Madocsáért Környezetvédelmi és Kulturális Értékőrző Egyesület elnöke mondott köszöntőt.

Forrás: teol.hu, Hanol Erzsébet

Szántó Zoltán, Madocsa alpolgármestere mond köszöntőt a község születésnapján rendezett milleniumi emlékmű avató ünnepségen, 2019. szeptember 7.-én.

Szabadtéri kiállítás Madocsa község születésnapján.

Fafaragásokat és festményeket tekintenek meg helybeliek, a Madocsa község születésnapja alkalmából nyílt kiállításon.

Főzik az ételeket a vendégeknek a község születésnapja alkalmából tartott ünnepségen.

Forrás: Paks-Press Fotók: Kiss G. Péter